FeaturedNieuws

Kurt Equiluz overleden

De legendarische tenor Kurt Equiluz is een week na zijn 93ste verjaardag,  op 20 juni jongstleden overleden.

Kurt Equiluz (1929-2022) gefotografeerd als Evangelist in 1985.

Equiluz was een veelzijdig zanger die zijn loopbaan begon als Wiener Sängerknaap en als jongvolwassen zanger in het koor van de Wiener Staatsoper.

Hij is wereldwijd beroemd geworden als dé Evangelist in de Passies van J.S. Bach en voor Nederlandse muziekliefhebbers was hij de stem en het gezicht van talrijke Passie-uitvoeringen in het Concertgebouw.

In 1965 was hij de Evangelist op de allereerste opname van de Johannes Passion op ‘oude instrumenten’ en 5 jaar later ook in de Mattheus Passion, beide malen onder leiding van Nickolaus Harnoncourt, met wie hij ook talrijke cantates van Bach en werken van Monteverdi en Mozart opnam.

De allereerste plaatopname van de Johannes Passion op ‘oude instrumenten’ met Kurt Equiluz als Evangelist.

De operacarrière van Equiluz was zeker ook meer dan uitzonderlijk.

HIj debuteerde al in 1950 en zong rond de 2000 voorstellingen in de Weense Staatsopera, vooral speeltenor-rollen. Hij had er maar liefst 69 op zijn repertoire. Pedrillio (Die Entführung aus dem Serail), Monostatos (Die Zauberflöte), Goro (Madame Butterfly), Spoletta (Tosca) en  Scaramnuccio (Ariadne auf Naxos)  zijn een paar van die rollen, maar Equiluz zong ook in de wereldpremières van Rolf Liebermanns ‘Penelope’ en Frank Martins ‘Mystère de la Nativité’ in de Salzburger Festpiele. In 1980 werd hij geëerd met de titel Kammersänger.

Voor sommigen zal het misschien een verassing zijn dat Equiluz zelfs Wagner zong. Hij was Heinrich der Schreiber in Tannhäuser bij Solti en bij Herbert von Karajan en er bestaat een historische live opname uit de Weense Staatsopera van dezelfde opera uit 1963, met Gré Brouwenstijn als Elisabeth, Hans Beirer in de titelrol en Kurt Equiluz weer als Heinrich.

Ook als liedzanger maakte Equiluz grote indruk met zijn handelsmerken; een perfecte dictie en het vermogen een verhaal indringend en overtuigend te vertellen.

Equiluz heeft gelukkig zijn grote schat aan kennis en ervaring doorgegeven als docent, vanaf 1971 in Graz aan de Musikhochschule en aan de Wiener Musikakademie vanaf 1982. Ook talrijke Nederlandse zangers, onder wie Rein Kolpa, Ingrid Stijsiger en Gerben Houba hebben les of masterclasses van Equiluz gehad.

Uit de vele beroemde en historisch belangrijke opnames een fragment uit een Johannes Passion uitvoering met Kurt Equiluz als Evangelist en Robert Holl in de Christus partij. Dirgent bij Consentus Musicus Wien is Nikolaus Harnoncourt.

Vorig artikel

Tenor Benjamin Bruns: Max x drie

Volgend artikel

Eenheid in Schumanns Faust van Herreweghe

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen