AdvertorialFeatured

Operatheek ‘Les Pêcheurs de Perles’

Georges Bizet: Les Pêcheurs de Perles’ door Willem Bruls

In de reeks ‘Operatheek’ is een nieuw boekje verschenen over Les Pêcheurs de perles ofwel De parelvissers. Auteur en dramaturg Willem Bruls gidst je door dit bijzonder jeugdwerk uit 1863 van de Franse componist Georges Bizet. Deze opera zit vol prachtige melodieën, pakkende scènes, emotionele confrontaties én het allermooiste duet voor tenor en bariton. Wat het werk extra interessant maakt, is de oriëntaalse en exotische situering, die zowel het verhaal als de muziek een bijzondere glans verlenen. De opera speelt zich af in Ceylon, het huidige Sri Lanka, waar de mooie Leïla, een priesteres in een hindoeïstische tempel van Brahma, verstrikt raakt in een onmogelijke keuze tussen plicht en liefde, en tussen twee mannen: de parelvissers Nadir en Zurga. Bizet schreef deze opera ruim tien jaar voor zijn laatste meesterwerk Carmen, maar met Les Pêcheurs de perles legde hij een belangrijk fundament voor de exotische opera’s van de tweede helft van de negentiende eeuw in Europa.

De reeks ‘Operatheek’ brengt compacte boekjes over belangrijke opera’s en muziektheaterwerken naar aanleiding van nieuwe producties door Opera Ballet Vlaanderen. Ieder volume is opgevat als een gids die de lezer inzicht geeft in de tekst en de muziek van het werk. De thematiek, het verhaal en het libretto komen allemaal aan bod. Tegelijk krijg je als lezer ook de ontstaansgeschiedenis mee, de cultuurhistorische context van het stuk en de meest recente ontwikkelingen in het musicologisch onderzoek. Tot slot zoomt elk boekje in op de grote muzikale en theatrale momenten van ieder werk.

‘Georges Bizet: Les Pêcheurs de Perles’ is reeds het vijfde volume in de reeks. Eerder verschenen al boekjes over ‘Giuseppe Verdi: Ernani’, ‘Kurt Weill: Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny‘, ‘Wolfgang Amadeus Mozart: Così fan tutte‘, en ‘Robert Schumann: Szenen aus Goethes Faust’. Musicologe Annelies Andries illustreert hoe Verdi in Ernani zijn dramaturgische en muzikale visies aanscherpte en zo de voedingsbodem legde voor zijn blijvende populariteit in het operalandschap. Musicoloog Pieter Bergé bespreekt Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, een van de weerspannigste opera’s van de 20ste eeuw. In het boekje over Così fan tutte verkent musicologe Lalina Goddard de beroemde komische opera van Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo Da Ponte. In het eerste deel van de reeks ‘Operatheek’ breekt musicoloog Steven Vande Moortele een lans voor de Szenen aus Goethes Faust, het monumentale meesterwerk voor solisten, koor en orkest van Robert Schumann.

De boekjes worden uitgegeven door Universitaire Pers Leuven in samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen en zijn verkrijgbaar via de boekhandel.

Georges Bizet : Les Pêcheurs de Perles
Willem Bruls
€ 15,00
80 p.
paperback ISBN 9789462703896
e-boek ISBN 9789461665348 / ISBN 9789461665430
Universitaire Pers Leuven
Meer informatie kunt u vinden op de website.

Dit artikel is een advertorial.

Vorig artikel

Veel opera in de bioscopen

Volgend artikel

Mythische opnames van Maria Callas

De auteur

Advertorial

Advertorial