FeaturedHeadlineNieuws

Stefan Soltesz in het harnas gestorven

Vlak voor het einde van het eerste bedrijf in ‘Die schweigsame Frau’ van Richard Strauss zakte de Oostenrijkse dirigent Stefan Soltesz vrijdagavond 22 juli in elkaar in het Münchense Nationaltheater en overleed korte tijd later in een ziekenhuis in de Beierse hoofdstad.. ‘Ik ben diep bedroefd. We verliezen een begenadigd dirigent’, zo verklaarde de algemeen directeur van de Bayerische Staatsoper.

Dirigent Stefan Soltezs (1949-2022). Foto:@ Jonas Holthaus

De van oorsprong Hongaarse musicus, geboren in 1949, beleefde een grootse carrière zowel in opera als in symfonisch repertoire. Na zijn opleiding aan het Weens conservatorium bij de befaamde Hans Swarowski, begon hij in 1971 in het Theater an der Wien en stapte later over naar de Staatsoper, evenals naar alle belangrijke operahuizen in de wereld.

Van 1992 tot 1997 werkte hij als chefdirigent bij de toenmalige Vlaamse Opera. Vanaf dat laatste jaar tot 2013 was hij verbonden aan het Aalto Operahuis als aan de Essener Philharmoniker. Dat orkest groeide onder zijn leiding uit tot een geroemd ensemble. Met opera ontving hij onder meer lof in 2008 toen het Aalto Theater als beste operahuis van dat jaar werd uitgeroepen.

Specialiteit in zijn repertoire waren de opera’s van Richard Strauss. Bij De Nationale Opera in Amsterdam dirigeerde hij in 2009 Salome. In Essen werd hij geprezen om Die Frau ohne Schatten. Met een komische opera, Die schweigsame Frau in regie van Barrie Kosky, is Soltesz in het harnas gestorven.

In 2018 leidde Stafan Soltesz Die Gezeichneten van Franz Schreker aan de Komische Oper in Berlijn en gaf uitleg over het stuk.

Een mooie ode aan Soltesz is een recensie van Peter Franken uit 2012 van Die Walküre in Essen.

Vorig artikel

Norma in de Zaterdag Matinee

Volgend artikel

Dramatisch einde aan Norma in Barcelona

De auteur

Franz Straatman

Franz Straatman