AchtergrondFeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Kenneth Montgomery overleden

Vandaag ontving de (muziek)wereld tot grote schrik van iedereen het trieste bericht dat onverwacht dirigent Kenneth Montgomery, na een kort ziekbed, vredig in zijn slaap is overleden. Jan van Dooren, al 21 jaar de echtgenoot van Kenneth en een leven lang in alle opzichten diens partner, maakte dit bekend op Facebook en in een persbericht.

Kenneth Montgomery (1943-2023). Foto: ©Annelies van der Vegt

Kenneth’s betekenis voor het Nederlandse muziekleven is nauwelijks te overschatten.

Kenneth Montgomery, in 1943 in Belfast geboren, was al ruim 50 jaar werkzaam in Nederland; hij maakte zijn debuut bij het Radio Kamerorkest en dirigeerde vele opera’s voor de Nederlandse Omroep en de ZaterdagMatinee. Gedurende 15 jaar was hij chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor.

Samen met Frans de Ruiter was Kenneth oprichter van De Nederlandse Opera Academie, en met Ed Spanjaard en Jac van Steen richtte hij de prestigieuze masteropleiding NMO (Nationale Master Orkestdirectie) op, die door de conservatoria van Den Haag en Amsterdam het Koninklijk Conservatorium Den Haag gezamenlijk worden aangeboden. Tijdens deze opleidingen laafden Kenneth’s vele leerlingen zich aan zijn enorme eruditie.

De laatste 10 jaar dirigeerde Kenneth met enorm veel plezier en élan tournees met het Orkest van de Achttiende Eeuw. In het bijzonder met de reeks semi-concertante Mozartopera’s werden onder Kenneth’s leiding triomfen gevierd.

Dirigent Kenneth Montgomery, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en sopraan Laetitia Gerards in La clemenza di Tito.Foto:© Hans Hijmering

Onlangs dirigeerde hij nog met veel succes Haydns L’isola disabitata met het Orkest van de Achttiende Eeuw en studenten van de Ducth National Opera Academy ( een samenwerking van  het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam.) Mede met het oog op zijn gezondheid besloot hij kort daarna zijn grote (opera)dirigentencarrière te beëindigen.

In 2010 werd Kenneth Montgomery benoemd tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire).

Kennenth Montgomery OBE ontvangen uit handen van HKH Prinses Anne.

Muzikale levensloop

Kenneth studeerde aan het Royal College of Music in Londen bij Sir Adrian Boult. Hij studeerde verder in Hamburg,  in Siena bij Sergiu Celibidache en ook bij Sir John Pritchard.

Montgomery begon zijn professionele carrière bij de Glyndebourne Festival Opera en de English National Opera, toen nog Sadler’s Wells Opera geheten. In 1973 werd hij benoemd tot dirigent en muzikaal leider van het Bournemouth Sinfonietta en twee jaar later werd hij dirigent en muzikaal leider van de Glyndebourne Touring Opera. Hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut bij het Royal Opera House Covent Garden, in Le nozze di Figaro.

Kenneth Montgomery foto:© Marco Borggreve.

Nederland

Na zijn debuut bij de toenmalige Nederlandse Opera Stichting met  L’Ormindo van Francesco Cavalli in 1970 ging hij steeds meer in Nederland werken. In 1975 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Omroep Orkest (het latere Radio Symfonie Orkest), waar ook het Groot Omroepkoor bij kwam. Met het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor was bij betrokken bij veel uitzendingen voor de Nederlandse radio. Hij heeft meer dan 26 opera’s voor de Nederlandse omroep gedirigeerd waarvan 11 in de ZaterdagMatinee.

Bij De Nederlandse Opera (Stichting) leidde hij onder meer producties van Maurice Ravels L’heure espagnole, Manuel de Falla’s El retablo de maese Pedro, Leoš Janáčeks Kát’a Kabanová , Caprricio en Intermezzo van Richard Strauss, Il barbiere di Siviglia (Rossini), La vie Parisienne (Offenbach), Werther (Massenet) en Engelbert Humperdincks Hänsel und Gretel. Ook was hij dirigent bij de Nationale Reisopera in een productie van Mozarts Idomeneo.

Internationale operahuizen

Kenneth Montgomery dirigeerde bij operahuizen in de Verenigde Staten en met name met San Diego en Santa Fe had hij een speciale band. Hij was interim musical director, bij leven Conductor Laureate, bij het Santa Fe Opera Festival waar hij in 32 jaar 20 producties dirigeerde. Hij was te gast in Canada (Toronto en Vancouver), Australië,  Frankrijk , België (Koninklijke Muntschouwburg in Brussel) en Italië  waar hij aan het Teatro alla Scala La Resurrezione van Georg Friedrich Händel leidde.

Hij had ook een aantal vaste aanstellingen als operadirigent: in 1985 werd hij artistiek leider en dirigent van de Opera van Noord-Ierland en in 1991 werd hij directeur van de opera-afdeling van het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) in Den Haag. Deze leerstoel werd er speciaal voor opgericht. Nadat de opera-afdelingen van de conservatoria in Den Haag en Amsterdam fuseerden tot de Opera-academie, was Montgomery twee jaar de artistiek directeur.

Kenneth Montgomery repeteert met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Foto: © Reinout Bos

Meest recent leidde hij een serie uitvoeringen van een programma met muziek van Haydn en Krenek met studenten van de Dutch National Opera Academy en het Orkest van de Achttiende Eeuw. L’Isola disabitata in regie van Michiel Dijkema werd Kenneth’s laatste opera als dirigent. Bijzonder was dat hij na samenwerkingen in 1971 in Intermezzo bij de toenmalige Nederlandse Opera Stichting, Kenneth weer aan een productie werkte met Alexander Oliver die hem had opgevolgd als artistiek leider van de Dutch National Opera Academy. Kenneth was een buitengewoon trouwe vriend en collega maar ook leraar. Vele jonge dirigenten en zangers hebben door de jaren heen enorm veel van hem geleerd en in de laatste operaproductie bij DNOA was zijn overdracht van zijn kennis met name op het gebied van de (georkestreerde) recitatieven, van onschatbare waarde voor de jonge zangers. Hij sprak hierover in een artikel op Place de l’Opera.

Dirigent Kenneth Montgomery met Marcelo Alexandre (Gernardo in L’isola disabitata) Foto: © Reinout Bos

Montgomery leidde producties van uiteenlopend repertoire, variërend van barok tot hedendaags muziektheater. Hij dirigeerde onder andere Lucia Silla van Wolfgang Amadeus Mozart, Otello van Gioacchino Rossini, Iphigénie en Aulide van Christoph Willibald Gluck, Moses und Aron van Arnold Schönberg (Holland Festival 1986), Death in Venice en Peter Grimes van Benjamin Britten, Cendrillon van Jules Massenet en Guilio Cesare van Georg Friedrich Händel.

Symfonieorkesten

Kenneth was ook regelmatig te gast bij symfonieorkesten in heel de wereld. In september van 2007 werd Montgomery benoemd tot chef-dirigent van het Ulster Orchestra.

Hij was een bijzonder geliefd mens en dirigent en zijn liefde voor de muziek was aanstekelijk. Iedereen die met Kenneth werkte, ervoer zijn enorme warmte en vriendschap, humor, vakmanschap en toewijding en het was een voorrecht om met Kenneth muziek te mogen maken. Hij was een aimabele man en zijn overlijden is in eerste instantie een enorm verlies voor zijn vriend, echtgenoot en in alle opzichten partner Jan van Dooren. Wij wensen hem en alle dierbaren en familieleden sterkte dit immense verlies te verwerken.

Verder lezen, luisteren en kijken

In 2019 sprak Kenneth Montgomery over Don Giovanni

In 2018 dirigeerde Kenneth Montgomery de grote finale van het IVC, De finale begon met de Ouverture van La Clemenza di Tito.

Eerder dit jaar sprak Kenneth over de productie van Haynds L’Isoloa disabitata bij de DNOA

Al in 2011 schreef Place de l’Opera’s Jordi Kooiman lovend over Kenneth Montgomery’s uitvoering van een onbekende opera van Hasse in de ZaterdagMatinee

 

 

Vorig artikel

Van Mechelen bekroont Rameau-Matinee

Volgend artikel

Ändere die Welt, maar hoe?

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen