FeaturedHeadlineNieuws

Raoul Steffani wint Nederlandse Muziekprijs

Vandaag werd bekend gemaakt dat bariton Raoul Steffani de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs is. De prestigieuze prijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan een musicus die werkzaam is in de klassieke muziek. De prijs wordt op vrijdag 13 oktober uitgereikt door staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) in Muziekgebouw aan ‘t IJ.

De commissie over Steffani:

‘Raoul Steffani zingt niet enkel, maar hij spreekt en communiceert via de muziek met zijn publiek. Dictie, verstaanbaarheid, taalgevoel, en vooral een zeer eigen en persoonlijke klanksignatuur karakteriseren zijn optredens. Hij reikt zijn tekst zingend aan zijn publiek en trekt de zaal naar zich toe op een zeer expressieve en persoonlijke wijze.’

Raoul Steffani. (© Tessa Posthuma de Boer)

Concert en prijsuitreiking op 13 oktober

Voorafgaand aan de uitreiking laat Raoul Steffani de uiteenlopende facetten van zijn stem horen in een door hemzelf samengesteld concert met ASKO|Schönberg onder leiding van Ed Spanjaard. De avond staat in het teken van muziek uit de barok en het Weense fin de siècle, waarbij werken van Bach en liederen van Alma Mahler en Hans Pfitzner elkaar afwisselen. Het concert en de uitreiking zijn toegankelijk voor publiek. Kaarten voor de feestelijke avond zijn vanaf vandaag beschikbaar via Muziekgebouw aan ‘t IJ: .

Over de Nederlandse Muziekprijs

De Nederlandse Muziekprijs is geen gewone prijs maar een prijs die door aspirant winnaars verdient moet worden.  Toelating tot het traject vereist:
Potentie om als solist een internationale carrière op te kunnen bouwen, geheel of ten dele in orkestverband en het aan kunnen tonen van concrete plannen voor artistieke ontwikkeling. Bij een musicus die is toegelaten, staat de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal. Daarbij krijgt diens internationale potentie als solist meer gestalte. Een kandidaat krijgt een mentor en werkt met musici en coaches in binnen- en buitenland. Niet alleen muzikale ontwikkeling, maar ook onderzoek en carrièreplanning kunnen onderdeel uitmaken van het traject.

Als naar het oordeel van de commissie in de loop van het traject een merkbaar positieve ontwikkeling is getoond, adviseert zij het bestuur van het Fonds Podiumkunsten om de kandidaat de Nederlandse Muziekprijs toe te kennen.

De commissie bestaat uit Mauricio Fernandez, Hans Ferwerda, Ingrid Geerlings, Ad ‘s-Gravesande, Marcel Mandos, Simone Meijer, Bart Visman, Larissa Groeneveld en Ralph van Raat en Karin Manuel als onafhankelijk voorzitter.
Eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren meest recentelijk pianist Thomas Beijer, trombonist Sebastiaan Kemner en blokfluitist Lucie Horsch.

Zangers die in de afgelopen jaren de Nederlandse Muziekprijs hebben gewonnen zijn tenor Peter Gijsbersten (2018), bariton Henk Neven (2010) en mezzo sopraan Christianne Stotijn (2008).

Peter Gijsbertsen. Foto: © Maurice Lammerts van Bueren
Henk Neven. (© Marco Borggreve)
Christianne Stotijn. (© Marco Borggreve)

 

 

 

 

 

 

 

Daarvoor, in de vorige eeuw inmiddels, wonnen bariton Geert Smits in 1997, bas-bariton Wout Oosterkamp in 1985 en mezzo sopraan Jard van Nes in 1984 de prijs.

Geert Smits
Wout Oosterkamp

 

 

Jard van Nes

Bekijk hier het volledige overzicht van prijswinnaars.

Korte biografie van Raoul Steffani

Steffani studeerde zang aan de conservatoria in Amsterdam en Wenen en maakte zijn internationale debuut aan de Opéra National de Lyon. Hij is een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland en heeft een breed repertoire, van barokmuziek tot laatromantisch en hedendaags.

Steffani zong onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, Bozar Brussel, Elbphilharmonie Hamburg, de Queen Elizabeth Hall in Londen en De Nationale Opera in Amsterdam. Binnenkort maakt hij zijn debuut in Wigmore Hall in Londen en de Bregenzer Festspiele.

Hij won diverse prijzen, was te horen tijdens het Prinsengrachtconcert en verscheen in diverse radio- en televisieprogramma’s. Onlangs werkte hij mee aan de cd Sehnsucht van Barbara Hannigan met Camerata RCO.

Op 5 en 7 mei is Raoul te horen in Ein deutsches Requiem met het Residentie Orkest onder leiding van Anja Bihlmaier. De sopraan soliste is Kathrien Baerts. Aanvan op 5 mei 20.30 uur, 7 mei 14.15 uur in Amare in Den Haag.

Verder lezen, luisteren en kijken

Place de l’Opera sprak het afgelopen jaar twee keer met Raoul.

Het eerste gesprek ging over de Johannes Passion, het tweede over een serie concerten met Laetitia Gerards.

Een opname uit het I’talienisches Liederbuch’ van Hugo Wolff, uit Podium Witteman met Laetitia Gerards en Raoul Steffani

Een opname van ‘Danse Macabre’ van Saint Säens met Raoul Steffani,Lisa Jacobs & Ramon van Engelenhoven.

Vorig artikel

Debuut Lilian Farahani in Covent Garden

Volgend artikel

Companions Opera's uit Ahoy online

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen