AchtergrondFeaturedHeadlineRedactioneel

Wereld Opera Dag 2023

Vandaag is het weer World Opera Day, Wereld Opera Dag.

World Opera Day wordt op 25 oktober gevierd omdat op die dag George Bizet en Johann Strauss II geboren zijn, componisten die beroemde opera’s en operettes geschreven hebben die nog steeds zeer geliefd zijn. Opera gezelschappen over de hele wereld laten op heel verschillende manieren zien waarom opera zo’n mooie en belangrijke kunstvorm is.

Om ook kleine bijdrages te leveren, heb ik een paar video’s van Youtube geplukt. Opera in allerlei vormen en maten, om te beginnen met het jonge talent dat momenteel in de Nationale Opera Studio hard aan het werk is aan hun carrière.

Screenshot De Nationale Opera Studio op Wereld Opera Dag

Dit jaar zijn twee van dierbare en favoriete zangeressen overleden, dus op Wereld Opera Dag twee scenes met Grace Bumbry en Renata Scotto. Ook de heldentenor Stephan Gould overleed.

Met Renata Scotto in de keuken.

Opera tips

En omdat we in het nu leven, een paar tips voor de komende dagen. Das Wunder der Heliane is te zien op 28 oktober in Utrecht en op de 31ste in Breda.

Annemarie Kremer in de titelrol van Das Wunder der Heliane. Foto: © De Nederlandse Reisopera, Marco Borggreve

Song of the dark Forest, de nieuwe voorstelling van Opera2 Day, gaat in premiere in Rotterdam op de 27ste en voor de hele familie brengt de Nationale Opera, samen met Opera Zuid de voorstelling Een lied voor de maan terug. Op 26, 27 en 28 in de vernieuwde Studio Boekman in de De Nationale Opera &Ballet in Amsterdam.

Song of the dark forest. © Opera2day

Op 1 november een speciale uitvoering van Rossini’s Guillaume Tell door Operakoor Amadeus, een Fries amateur operakoor, dat samenwerkt met professionele musici. Dirigent : Tjalling Wijnstra. Orkest : Filharmonie Noord. Solisten : Marcel van Dieren, Diego Godoy, Itzel Medecigo, Maartje van Rammeloo en Martijn Sanders

De concertante uitvoering vindt plaats in de Grote zaal van de Stadschouwburg De Harmonie te Leeuwarden

 

De indrukwekkende opera Dead Man walking op 5 november, de voorstelling uit de Metropolitan Opera als ‘Encore’ in een aantal Pathé theaters.

Ryan McKinny als Joseph De Rocher en Joyce DiDonato als Sister Helen Prejean in Jake Heggie’s Dead Man Walking. Foto: ©Karen Almond / Met Opera

In onze agenda kunt u nog meer voorstellingen vinden.

Happy world Opera Day 2023!

 

Vorig artikel

Feestelijk jubileum Rotterdams Operakoor

Volgend artikel

Geslaagd Wagner-stipendiatenconcert

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen