FeaturedHeadlineNieuwsRedactioneel

Nationale Opera ‘beste operagezelschap’

De Nationale Opera wint OPER! Award

In het seizoen van de awards en prijzen, valt De Nationale Opera opnieuw een grote eer te beurt. De OPER! AWARDS, onder juryvoorzitterschap van Dr. Ulrich Ruhnke hoofdredacteur van OPER! Magazine, vergeeft jaarlijks twintig prijzen in categorieën als beste zanger, beste regisseur en beste productie.

De Nationale Opera is door de internationale vakjury van de OPER! AWARDS verkozen tot ‘Beste Operagezelschap 2023´. De prijs – georganiseerd door het Duitse tijdschrift OPER! – wordt, naast negentien andere prijzen, uitgereikt op 29 januari 2024 tijdens een feestelijke ceremonie in de Nationale Opera & Ballet.

In het juryrapport staat:

´De Nationale Opera in Amsterdam laat onder directeur Sophie de Lint op voorbeeldige wijze zien hoe een operahuis relevant kan zijn en draagvlak kan verwerven in een diverse, moderne stedelijke samenleving. Uitgekiende projecten en een doordachte aanpak brengen mensen van verschillende afkomst, achtergrond en interesse samen onder het gemeenschappelijke dak van het huis aan het Waterlooplein. Tegelijkertijd blijft de kernidentiteit als operahuis voorop staan in de programmering en beleving, waardoor de kunstvorm verankerd wordt in de toekomst. De uitstekende selectie van artiesten in een passende samenstelling voor een programmering van zelden uitgevoerde opera’s, klassiekers én impactvolle wereldpremières maakt van elke nieuwe productie een ware belevenis van bijzonder artistiek belang. De Nationale Opera is een huis voor de stad en tegelijkertijd een onmisbare speler in de internationale operawereld.”

In reactie op het nieuws zegt Sophie de Lint : ´We zijn er buitengewoon trots op deze prestigieuze prijs te krijgen. Er zijn veel mensen betrokken bij het creëren van ons programma, dus deze prijs behoort toe aan al onze geweldige collega’s, kunstenaars en partners met wie we samenwerken. We zien de prijs vooral als een aansporing om hard te blijven werken aan de plaats van opera in de samenleving van vandaag en van morgen. Duurzaamheid in al haar aspecten is voor ons daarbij een cruciaal thema. Ook blijven we op zoek naar nieuwe makers binnen de context van opera die ons met hun geluiden en verhalen inspireren en onze kunstvorm verrijken. Kortom, nog veel te doen!´

Sophie de Lint Foto: © Lin Woldendorp

Eerder dit jaar kreeg De Nationale Opera al de prijs voor de beste wereldpremière bij de International Opera Awards 2023 voor Animal Farm en voor het beste duurzame opera gezelschap.

In 2023 kreeg De Nationale Opera the OPER!AWARD voor beste wereldpremière Eurydice – Die Liebenden, blind .

Vorig artikel

Jaroussky's vergeten aria's onvergetelijk

Volgend artikel

Vermeerprijs uitgereikt aan Tania Kross

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen