FeaturedNieuwsRedactioneel

Kort nieuws

Opera Pietje overleden

De bekende Amsterdamse radiomaker en concertorganisator Pieter Bos, beter bekend als Opera Pietje, is op 26 februari op 86- jarige leeftijd in zijn woonplaats overleden.
Piet Bos, geboren en getogen in de Jordaan, had als kind al een grote liefde voor opera en zong veel op straat, wat hem zijn bijnaam Opera Pietje opleverde.

Pieter Bos, ‘Opera Pietje’ (1936-2023)

Hij had een grote platenverzameling en begon als radiopiraat in de jaren zeventig zijn lievelingsaria’s en operastukken te draaien. Een paar jaar later, in 1984, leverde hem dat een eigen programma bij de STAD Radio Amsterdam op. Een programma dat niet veel later opging in Radio Noord-Holland. Elke eerste zondag van de maand maakt hij daar een klassiek radio programma. Na 25 jaar kwam daar in 2013 een einde aan. Hij had in die jaren een grote fan schare opgebouwd die de slogan ‘ Met Opera Pietje geniet je’ bedacht hadden. Naast zijn radioprogramma organiseerde hij samen met onder meer Wiebke Göetjes, vele opera concerten met het Nederlands Promenade orkest, talrijke Nederlandse solisten als Martijn Sanders, Maartje Rammeloo en de reeds genoemde Wiebke Göetjes, pianisten als Maarten Hillenius en Gilbert den Broeder, en onder meer het Amsterdamse- en Utrechtse Operakoor. Ook toen zijn radio programma gestopt was, ging hij door met Opera Pietje op locatie in Noord Holland. In 2007 werd Bos voor zijn verdiensten op cultureel gebied onderscheiden met een Zilveren Anjer van het Prins Bernard Cultuurfonds. De Amsterdammer werd beschouwd als een ambassadeur van opera en belcanto, luidde de toelichting.
Op zijn eigen Facebook pagina getuigen veel zangers en zangeressen hun medeleven.

Ons medeleven gaat uit naar de familie en alle nabestaanden en vrienden.

Weer prijs voor De Nationale Opera

Nadat vorig jaar de opera Upload van Michiel van der Aa bij International Opera Awards als beste digitale opera uit de bus kwam, werd gisteravond tijdens een gala in Dortmund de opera Eurydice – Die Liebenden, blind van Manfred Trojahn uitverkoren tot Beste Wereldpremière in de Oper!Awards. De nieuwe opera, gedirigeerd door Erik Nielsen en geregisseerd door Pierre Audi, is geschreven in opdracht van De Nationale Opera en ging in wereldpremière als openingsproductie van DNO’s Opera Forward Festival in 2022. De OPER! AWARDS worden jaarlijks tijdens een gala uitgereikt aan de beste creatieven van de internationale operascene, werkzaam op of achter het podium. De awards worden in 20 categorieën uitgereikt door een jury van muziekjournalisten.

In de trein overvalt de dichter (Thomas Oliemans) het liefdespaar Orphée (André Schuen) en Euridyce (Julia Kleiter). (© De Nationale Opera / Ruth Walz)

Geïnspireerd door de Griekse mythe en Rainer Maria Rilke’s Sonette an Orpheus creëerde componist Manfred Trojahn Eurydice – Die Liebenden, blind als een hedendaags dramatisch gedicht. Zoals de jury van de OPER! AWARDS omschrijft: ‘Eurydice leeft, Orpheus ligt dood aan haar voeten. Hebben we de mythe al die tijd verkeerd begrepen? Componist Manfred Trojahn denkt van wel in zijn hervertelling van het oude materiaal bij De Nationale Opera. Is het slechts een rol die ze speelt, of toont Eurydice haar ware zelf? De bewustzijnsstroom stottert en struikelt als een trein die over versleten sporen rijdt. En een treinconducteur komt inderdaad voor in het ‘verhaal’ dat doet denken aan Wagners Tristan und Isolde. Een treinreis naar het verleden die hoop biedt voor de toekomst van de opera.’

Opera Forward festival 2023

Dit jaar presenteert De Nationale Opera drie nieuwe opera’s tijdens het Opera Forward Festival. Het festival wordt op 3 maart geopend met Animal Farm van Alexander Raskatov . Op 9 maart is de première van Perle Noire, een opera van Tyshawn Soreyover Josephine Baker in een regie van Peter Sellars en op 11 maart gaat Ändere die Welt in première. Een pasticcio met muziek van onder meer Hanns Eisler, Sergei Rachmaninov en Richard Wagner, samengesteld, georkestreerd en gedirigeerd door Pedro Beriso, geregisseerd door Mart van Berkel.

Later hier op Place de l’Opera meer aandacht voor dit festival met interviews en recensies.

 

 

Vorig artikel

Whitacre’s Sacred Veil te uitgesponnen

Volgend artikel

Animal Farm de opera in première bij DNO

De auteur

Redactie

Redactie