Nieuws

Diva Jeanette van Dijck overleden

De Nederlandse sopraan Jeanette van Dijck is afgelopen zondag in Baarn overleden. Dat maakte haar familie deze week bekend, aldus het ANP. Van Dijck zong vele rollen als eerste lyrische sopraan bij De Nederlandse Opera.

Van Dijck werd in Utrecht geboren, waar ze in 1953 ook haar operadebuut maakte. Bij de Utrechtse Opera zong ze toen Frasquita in Carmen van Bizet. Drie jaar later debuteerde ze in dezelfde opera bij De Nederlandse Opera, toen in de grotere rol van Micaela.

Dat vormde het begin van een lange carrière bij De Nederlandse Opera. Ze zong rollen als Pamina (Die Zauberflöte), Gilda (Rigoletto), Liu (Turandot), Zerlina (Don Giovanni), Adèle (Die Fledermaus) en Marzelline (Fidelio).

Van Dijck was ook actief bij Oper von Köln, waar ze ook als concert- en vooral oratoriumzangeres zong. Verder zong ze mee in diverse producties tijdens het Holland Festival.

Tijdens haar carrière woonde ze in Den Haag. De afgelopen jaren bracht ze door in Baarn. Daar overleed ze zondag 3 mei. Ze was 84 jaar.

Vorig artikel

Een Rondine zonder humor

Volgend artikel

La Rondine in Hollywood-stijl

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.