Buitenlands nieuwsNieuws

Dirigent Macek reconstrueert Vivaldi-opera

Tijdens het eerste Prague Baroque Festival, dat 17 juni van start gaat, wordt een opera van Antonio Vivaldi in ere hersteld: L’Unione della Pace, e di Marte. Dirigent en barokspecialist Ondřej Macek heeft het werk gereconstrueerd.

Ondřej Macek.

Het Prague Baroque Festival is een nieuw initiatief in het hart van Praag, dat hoopt uit te groeien tot één van de grote culturele tradities van de Tsjechische hoofdstad. De eerste editie vindt plaats van 17 juni tot en met 3 oktober.

Eén van de hoogtepunten uit de programmering is de opvoering van de herontdekte opera L’Unione della Pace, e di Marte. Vivaldi schreef het werk voor de geboorte van de eerste kinderen (een tweeling) van de Franse koning Lodewijk de Vijftiende. Het is een korte opera, ook wel ‘serenata’ genoemd, en het werd slechts eenmaal opgevoerd, in 1727.

De Tsjechische dirigent, componist en clavecinist Ondřej Macek reconstrueerde de opera aan de hand van het bewaard gebleven libretto en materiaal uit andere opera’s van Vivaldi. ,,Aangezien de componist niet veel tijd had om deze serenata te creëren voor die ene voorstelling, gebruikte hij logischerwijs thema’s uit zijn andere opera’s”, ligt Macek toe tegenover persbureau AFP.

Macek reconstrueerde in 2008 al Vivaldi’s opera Argippo, een project dat door Dynamic op cd werd gezet. Net als toen voert Macek ook deze reconstructie uit met zijn ensemble Hof-Musici. De première staat gepland voor 4 juli in de Ledebour Garden aan de voet van de Praagse burcht.

Zie voor meer informatie de website van het Prague Baroque Festival.

Vorig artikel

Portret James Levine: voor altijd de Met

Volgend artikel

Muntschouwburg wil verder met De Caluwe

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. naets bernard
    27 juni 2011 at 02:55

    Wanneer zou deze opera van vivaldi op dvd of cd verschijnen,ik zie er naar uit ,bezit al meer dan 700rv van hem
    naets