BinnenkortNieuws

Barok Vocaal viert 25ste seizoen

De serie Barok Vocaal van Fred Luiten Concertorganisatie brengt in 2021/2022 zijn 25ste seizoen. Het jubileum wordt gevierd met drie concerten in het Concertgebouw, waarbij het eveneens jubilerende ensemble La Petite Bande veel aandacht krijgt.

In 1972 richtte Sigiswald Kuijken zijn ensemble La Petite Bande op. (© Marco Mertens)

Twee jubileums in één seizoen. Daar kan de serie Barok Vocaal zich op verheugen. In november 1996 riep Fred Luiten de concertserie in het leven met een recital van countertenor Michael Chance in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Sindsdien groeide Barok Vocaal uit tot een kleine, maar geliefde en succesvolle barokserie in de Amsterdamse concertzaal, waar steevast de voornaamste barokensembles en -solisten in optreden.

Het bijzondere seizoen 2021/2022 wordt op 5 februari 2022 afgetrapt met de Hohe Messe van Bach, uitgevoerd door Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe. In de solopartijen zijn onder anderen countertenor Alex Potter en bas Peter Kooij te horen.

Op 3 april 2022 voert La Petite Bande onder leiding van oprichter Sigiswald Kuijken de Matthäus-Passion van Bach uit, met solisten als Anna Gschwend, Lucia Napoli, Stephan Scherpe en Stefan Vock.

Kuijken en zijn ensemble speelden een belangrijke pioniersrol in de oude muziek, onder meer door uitvoeringen van Bachs passies in kleine bezettingen en door de ‘herontdekking’ van de schoudercello, de zogenoemde violoncello da spalla. Dat instrument zal te horen zijn in het tweede optreden van La Petite Bande, op 4 juni 2022. Dan klinken de Brandenburgse Concerten van Bach, wederom onder leiding van Kuijken.

De kaartverkoop voor de serie Barok Vocaal is op 1 juni gestart. Het is mogelijk om losse kaarten te koppen of de gehele serie te boeken. Daarnaast zijn er twee miniseries van telkens twee concerten: Bachs Vocale Meesterwerken (Hohe Messe + Matthäus-Passion) en 50 jaar La Petite Bande (de beide optredens van het jubilerende ensemble).

Zie voor meer informatie de pagina van Barok Vocaal op de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Konzerthaus Berlin viert 200 jaar Freischütz

Volgend artikel

Der Freischütz uit het Konzerthaus Berlin!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.