Nieuws

Componist Henk Alkema overleden

Henk Alkema is vrijdag 5 augustus in zijn woonplaats Utrecht overleden. De Friese componist en pianist laat een uitgebreid oeuvre na, waaronder enkele opera’s. Hij werd 66 jaar.

(Foto: Stichting Rixt)

Alkema werd geboren in Harlingen en studeerde piano en later orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was actief als pianist in de jazz en klassieke muziek, als dirigent van oratoriumverenigingen, als docent en vooral als componist.

Alkema schreef liederen (waaronder veel Friese), kamermuziek, muziek voor blaasensembles en symfonieorkesten en muziek voor film, ballet en toneel. Ook schreef hij enkele opera’s, waaronder Rixt en Bonifatius. De eerste ging in wereldpremière bij de opening van Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden in 1995, de tweede in 2004 bij de herdenking van de moord op Bonifatius.

Tussen 1983 en 2010 werkte Alkema aan het Utrechts Conservatorium, als docent en als waarnemend directeur.

Samen met vibrafonist Lodewijk Brouwens richtte Alkema het Lody Brouwens-Henk Alkema Kwartet op. Hieronder een fragment waarin Brouwens en Alkema samen optreden in december 2010:

Morgen wordt Alkema in Utrecht begraven.

Vorig artikel

Strakke Rossini-komedie met jeugdige flair

Volgend artikel

Beekman geeft Russisch recital in Dronten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.