Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Bariton Ingvar Wixell overleden

Malmö10 oktober 2011

door

De Zweedse bariton Ingvar Wixell is zaterdag overleden. Wixell zong bij de grootste operahuizen ter wereld, in het bijzonder veelvuldig bij de Deutsche Oper Berlin. De zanger werd 80 jaar.

Wixell begon zijn carrière met zijn operadebuut in 1955, als Papageno in Mozarts Die Zauberflöte in Stockholm. Hij kwam onder contract te staan bij de Zweedse Opera, tot hij in 1963 aangenomen werd bij de Deutsche Oper Berlin. Daar bleef hij meer dan dertig jaar lang rollen zingen.

Ondertussen ‘veroverde’ Wixell ook vele andere huizen van formaat. Hij zong onder meer Guglielmo in Così fan tutte bij het Glyndebourne Festival (1962), de titelrol in Simon Boccanegra bij het Royal Opera House in Londen (1972) en de titelrol in Rigoletto bij de Metropolitan Opera in New York (1973).

Andere rollen die Wixell in zijn lange carrière op zijn repertoire zette, waren onder andere Escamillo in Carmen, Scarpia in Tosca, de titelrol in Don Giovanni, de titelrol in Falstaff en Amonasro in Aida.

Wixell trad in 2003 voor het laatst op, in een productie van Ariadne auf Naxos bij de Malmö Opera. De bariton overleed afgelopen zaterdag na een kort ziekbed in Malmö. Hij werd 80 jaar.

Hieronder een fragment van Wixell. Hij zingt ‘Urna fatale’ uit La forza del destino van Verdi. De opname komt uit Parijs, 1981.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.