AchtergrondBuitenlands nieuwsNieuws

In memoriam: Anthony Amato (1920-2011)

Op dinsdag 13 december is Anthony Amato overleden. Amato was de oprichter en drijvende kracht achter ‘het kleinste operahuis ter wereld’, de Amato Opera in New York. Hij zette zich meer dan 60 jaar in voor jong talent en goedkope operavoorstellingen.

Anthony Amato (foto: www.amato.org).

Amato overleed aan de gevolgen van kanker in zijn woning in de Bronx, New York. Hij werd 91 jaar. Meer dan 60 van die levensjaren speelde hij een grote rol in het operaleven in New York.

Anthony ‘Tony’ Amato werd geboren in Minori in Italië. Op zijn zevende emigreerde zijn familie naar de Verenigde Staten. Door de Grote Depressie kon hij zijn school niet afmaken, maar ging hij aan het werk als slager.

Zijn grote liefde was echter opera. Hij slaagde erin om als tenor binnen te komen bij regionale gezelschappen. Tijdens één van zijn optredens ontmoette hij zijn vrouw, Sally. Ze trouwden in 1945.

Omdat Amato zag dat er weinig mogelijkheden voor jonge zangers waren om ervaring op te doen, richtte hij de Amato Opera op. Het gezelschap werd op 12 september 1948 gelanceerd met een uitvoering van Rossini’s Il barbiere di Siviglia.

In 1964 verhuisde het gezelschap naar een klein, voormalig pakhuis aan Bowery Street. Amato bouwde het pand zelf om tot een theatertje met 107 stoelen. Ondanks die geringe omvang groeide het uit tot een fenomeen in de stad.

De Amato Opera bouwde een repertoire op van meer dan zestig opera’s. Het gaf decennialang jonge zangers de kans op ervaring (grote tenoren als George Shirley en Neil Shicoff zetten er hun eerste stappen) en wist met beperkte middelen producties neer te zetten die regelmatig veel lof oogstten bij critici. Heel New Yorks operawereldje leek het huis een warm hart toe te dragen.

De Amato Opera aan de Bowery Street in Manhattan.

Amato zelf was regisseur, muzikaal directeur, souffleur, vocale coach, taalcoach, ‘understudy’ voor alle mannelijke rollen (zelfs op hoge leeftijd zong hij nog) en nog veel meer. Ook pasta koken voor de cast was hem niet te min.

In 2009 sloot de Amato Opera, na 61 jaar. Anthony Amato weidde zich aan onder meer lesgeven en het schrijven van een boek: The Smallest Grand Opera in the World.

Op de weblog Claars Notes besteedde Clara Legêne veel aandacht aan het overlijden van Amato. Lees haar ’tribute’ en haar overzicht met achtergrondinformatie. Lees ook het in memoriam dat op deze website werd geplaatst bij het sluiten van Amato Opera in 2009.

Vorig artikel

Win kaarten voor Andreas Scholl als Oswald!

Volgend artikel

Bregenzer Chénier is prachtig spektakelstuk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

 1. 4 april 2017 at 23:19

  Omdat de websites met de links waarnaar Jordi Kooiman verwijst niet meer in de lucht zijn, heb ik onlangs ten behoeve van mijn lessen muziek op de middelbare school mijn Amato-archief op een nieuwe website ondergebracht.

  Inclusief de artikelen waarnaar hierboven wordt verwezen, een aantal prachtige fotoreportages en zeer uitvoerige documentatie van de sporen van Amato Opera op internet.

  met vriendelijke groet,
  Clara Legêne
  https://tonyamato.wordpress.com