Buitenlands nieuwsNieuws

Bas Richard Angas overlijdt na repetitie

De Britse bas Richard Angas is dinsdag 20 augustus overleden, kort nadat hij tijdens een repetitie bij Opera North een inzinking had. Dat maakte zijn managementbureau Musichall bekend. Angas was 71 jaar.

Richard Angas, 1942-2013 (foto: Musichall).
Richard Angas, 1942-2013 (foto: Musichall).

Richard Angas bereidde bij Opera North in Leeds een productie van Peter Grimes voor. Dinsdag stortte hij tijdens een repetitie in. Een paar uur later overleed hij in het ziekenhuis.

De bas was bekend van zijn meer dan 150 optredens in de titelrol van The Mikado. Hij zong de rol in seizoen 2006/2007 bij de Nationale Reisopera en vele malen bij de English National Opera, in een zeer succesvolle productie van Jonathan Miller. Onlangs zong hij nog in een reprise van die productie. Regisseur Miller omschreef hem als een “wonderful man” en “brilliant performer”.

Ook de vele andere reacties die op het nieuws van zijn overlijden via de media en Twitter naar buiten kwamen, roemden het talent en de persoonlijkheid van Angas. Zo tweette Reisopera-intendant Nicolas Mansfield: “A gentleman, and so much more than that.” En Opera North-directeur Richard Mantle noemde hem “a performer of great character and charisma, generous hearted and an incredible friend to all who knew and worked with him”.

Angas studeerde in Londen en Wenen en was vele jaren lang verbonden aan de English National Opera. Daarnaast zong hij in diverse andere landen, waaronder veel in Duitsland en de afgelopen jaren verschillende keren op de Bregenzer Festspiele. Zijn repertoire telde meer dan veertig rollen.

Vorig artikel

Antonacci proeft Wagner in Concertgebouw

Volgend artikel

DiDonato, Kaufmann winnen Echo Awards

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.