Home » Buitenlands nieuws, Nieuws

Dirigent Gerd Albrecht overleden

Berlijn4 februari 2014 3 reacties

door

De Duitse dirigent Gerd Albrecht is zondag 2 februari na een zware ziekte op 78-jarige leeftijd overleden in Berlijn. Dat maakte zijn kantoor maandag bekend. Albrecht was lange tijd muzikaal directeur van de Staatsoper in Hamburg en was chef van orkesten in Tsjechië, Japan en Denemarken.

Gerd Albrecht, 1935-2014 (foto: YNSO).

Gerd Albrecht, 1935-2014 (foto: YNSO).

Gerd Albrecht (geen familie van Marc Albrecht) werd geboren in Essen en groeide op in Berlijn en Kiel. Op 22-jarige leeftijd won hij een groot concours voor dirigenten in Besançon, waarna hij aan de slag kon in Stuttgart, Mainz, Lübeck en Kassel.

In de zeventiger jaren werkte Albrecht bij de Deutsche Oper Berlin en het Tonhalle-Orchester Zürich. Hij werd bekend vanwege zijn inspanningen om kinderen voor klassieke muziek te winnen en om moderne en onbekende componisten als Aribert Reimann en György Ligeti een plek te geven in de programma’s van orkesten.

Van 1988 tot 1997 was Albrecht ‘Generalmusikdirektor’ van de Staatsoper in Hamburg. In die periode werd hij ook de eerste buitenlandse chef-dirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, maar ondanks de successen die hij daar boekte moest hij er in 1996 vanwege politieke spelletjes vertrekken.

Albrecht was ook chef van het Yomiuri Nippon Symphony Orchestra in Tokio (1997-2007) en het Deens Radio Symfonieorkest in Kopenhagen (2000-2004).

Hieronder een fragment van Gerd Albrecht uit 1997. Hij ontleedt de Bolero van Ravel. Een voorbeeld van hoe hij klassieke muziek toegankelijk probeerde te maken.

3 reacties »

 • kersten zei:

  Op zijn educatieve jeugdconcerten, vaak met operazangers, waarvan ik destijds via de Duitse tv zo veelvuldig heb mogen genieten, kijk ik met grote waardering terug. Ook zijn aangenaam stemgeluid daarbij zal mij bijblijven.

 • Marianne Timmermann zei:

  Bijzondere man.
  Hij was ook een van de eersten die de werken (dus ook de opera’s) van o.a. Schreker en Zemlinski uitvoerden en opnamen.

 • Mauricio zei:

  Een groot dirigent zonder divo-allures zoals zoveel jonge honden tegenwoordig. Zijn concerten in de ZaterdagMatinee kunnen zonder twijfel historisch worden genoemd.
  Vielen Dank lieber Gerd!

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.