Buitenlands nieuwsNieuws

Operahuis Versailles heropent deuren

Na een renovatie van twee jaar heeft de Opéra Royal de Versailles haar deuren weer geopend. Het kleine maar monumentale gebouw gaat een druk seizoen tegemoet, met onder meer een optreden van Barbara Hendricks en opera’s van Mozart. Dat bericht AFP.

Twee jaar lang was het kleine operahuis (660 plaatsen) in het paleis van Versailles gesloten. De zaal moest brandveiliger gemaakt worden. De renovatie kostte 13,5 miljoen euro.

Maandag 21 september werd het gebouw heropend met een galaconcert. Er werden stukken van Mozart, Haydn en Gluck gespeeld. Muziek dus uit de tijd dat het theater geopend werd; dat gebeurde in 1770 ter gelegenheid van het huwelijk van Marie-Antoinette en Lodewijk de zestiende.

Marc Minkowski dirigeerde Les Musiciens du Louvre tijdens het concert. De kaartjes waren ‘aan de dure kant’: ze varieerden van 1.000 euro tot 25.000 euro, aldus Radio 4.

Het operahuis gaat een druk seizoen tegemoet. Er staan zo’n dertig voorstellingen op het programma. Dat is ongewoon, want het theater is lange tijd maar weinig gebruikt. Volgens AFP is de agenda zelfs de drukste in 250 jaar.

Van de opening van het theater in 1770 tot de Franse Revolutie in 1789 werden er slechts twintig voorstellingen gehouden. De hoge kosten speelden daar vooral bij mee. Bij elke voorstelling moesten duizend kaarsen brandend gehouden worden.

Komend seizoen zullen er onder meer opera’s van Mozart en een toneelstuk van Moliere te zien zijn in het theater. Bij kaarslicht nog wel. Verder is één van de hoogtepunten een solo-optreden van Barbara Hendricks op 9 januari.

Vorig artikel

Verbluffende Figaro in zwart-wit

Volgend artikel

Dertien zangers door Voorronden IVC

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.