Buitenlands nieuwsNieuws

Gramophone Awards uitgereikt in Londen

Onder anderen Bernard Haitink, Carolyn Sampson en Christian Gerhaher hebben donderdagavond in Londen een Gramophone Award in ontvangst genomen. In de categorie ‘Opera’ ontving een opname van Elektra uit Parijs de hoogste eer.

Een opname van Elektra uit Parijs, met onder anderen Adrianne Pieczonka en Mikhail Petrenko, werd uitgeroepen tot de beste opera-dvd van het jaar.
Een opname van Elektra uit Parijs, met onder anderen Adrianne Pieczonka en Mikhail Petrenko, werd uitgeroepen tot de beste opera-dvd van het jaar.

De Gramophone Awards gelden als de belangrijkste muziekprijzen voor klassieke cd- en dvd-labels. Sinds 1977 worden ze ieder jaar uitgereikt. Critici van het magazine Gramophone selecteren samen met kopstukken uit de klassiekemuziekindustrie de winnaars.

Naast de Disc Awards, die bestaan uit twaalf categorieën, worden er ieder jaar ook vier Special Awards uitgereikt. Daaronder de Lifetime Achievement Award, die dit jaar werd gewonnen door de Nederlandse dirigent Bernard Haitink. Haitink ontving zijn award uit handen van Sir Thomas Allen.

Op vocaal gebied werden onder anderen Carolyn Sampson en Christian Gerhaher gehuldigd, respectievelijk in de categorieën ‘Recital’ en ‘Solo Vocal’.

De belangrijkste Gramophone Award, die voor ‘Recording of the Year’, ging naar een opname van Bruckners negende symfonie door het Lucerne Festival Orchestra onder de vorig jaar overleden dirigent Claudio Abbado.

Hieronder een overzicht van alle Special Awards en de vocale categorieën van de Disc Awards.

Special Awards 2015

Artist of the Year
Paavo Järvi (dirigent)

Label of the Year
Channel Classics

Lifetime Achievement Award
Bernard Haitink (dirigent)

Young Artist of the Year
Joseph Moog (piano)

Disc Awards 2015 (vocaal)

Baroque Vocal
Vespri solenni per la festa di San Marco van Monteverdi, door Concerto Italiano onder Rinaldo Alessandrini (Naïve).

Choral
The Dream of Gerontius van Elgar, door het BBC Symphony Orchestra and Chorus onder Sir Andrew Davis, met Sarah Connolly, Stuart Skelton en David Soar (Chandos).

Opera
Elektra van Strauss, door het Orchestre de Paris onder Esa-Pekka Salonen, met onder anderen Evelyn Herlitzius, Waltraud Meier, Mikhail Petrenko en Adrianne Pieczonka (Bel Air Classique).

Recital
A French Baroque Diva van sopraan Carolyn Sampson, met Ex Cathedra onder Jeffrey Skidmore (Hyperion).

Solo Vocal
Nachtviolen van Christian Gerhaher en Gerold Huber (Sony Classical).

Vorig artikel

Petrenko zingt onvergetelijke Rachmaninov

Volgend artikel

Jessye Norman: haar stem klinkt voort

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.