Buitenlands nieuwsNieuws

Krystian Lada krijgt eerste Mortier-prijs

De Poolse dramaturg, librettist, regisseur en curator Krystian Lada heeft de eerste MORTIER Next Generation-prijs ontvangen. Hij krijgt 30.000 euro om zijn werk verder te ontwikkelen.

Krystian Lada (derde van rechts) krijgt een fonds om zijn werk verder te ontwikkelen. (© Gonca Akbaba)

De MORTIER Next Generation-prijs is in het leven geroepen om het levenswerk van de Belgische dramaturg en artistiek leider Gerard Mortier (1943-2014) te herdenken. De tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor “jonge professionele kunstenaars met uitzonderlijk talent, die aan het begin van hun carrière staan en de ambitie hebben om een eigen project te ontwikkelen”.

Krystian Lada is de eerste laureaat. Hij kreeg de prijs op 12 januari uitgereikt in Opera Gent. Sprekers bij de uitreiking waren Sven Gatz, Vlaams minister van cultuur, en Jan Vandenhouwe, toekomstig artistiek leider van Opera Vlaanderen.

Lada werkte voor onder meer De Nationale Opera, de Munt en Operadagen Rotterdam. Hij is medeoprichter van de interdisciplinaire kunstenaarsorganisatie The Airport Society. “Hij is vooral geïnteresseerd in het onderzoeken en testen van nieuwe vormen van muziektheater – op het snijpunt van de podiumkunsten (muziek, theater, dans, film) en de soms gespannen relatie met het bedrijfsleven, de politiek en de samenleving”, aldus de organisatie.

Vorig artikel

DNOA brengt Radamisto naar Nederland

Volgend artikel

Nina van Essen geeft lunchconcert

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.