BinnenkortNieuws

DNOA brengt Radamisto naar Nederland

De jonge talenten van de Dutch National Opera Academy (DNOA) brengen een Nederlandse première. Radamisto van Händel is – voor zover bekend – nog nooit in geënsceneerde vorm in Nederland opgevoerd. Na bijna driehonderd jaar is het op 17 januari zover.

Scène uit Radamisto. (© Conservatorium van Amsterdam)

De opera Radamisto werd door Georg Friedrich Händel in 1720 gecomponeerd. Hij maakte het werk in opdracht van de Royal Academy of Music, een gezelschap aristocraten dat in het Londen van 1719 een kleine 20.000 pond bijeenbracht voor het realiseren van opera’s. De componist schreef de hoofdrol op de stem van Margherita Durastanti, beroemd in de eerste decennia van de achttiende eeuw.

Hoofdkarakter Radamisto is gehuwd met prinses Zenobia. Die laatste wordt begeerd door koning Tiridates, die de oorlog verklaart aan Radamisto’s vader, koning Pharasmenes. Radamisto en Zenobia proberen te vluchten. Ze verliezen elkaar uit het oog, maar worden aan het slot van het verhaal herenigd.

Net als de componist, die geboren werd in het Duitse Halle en later in Londen beroemd werd, is het creatief duo van dirigent Judith Kubitz en regisseur Harry Fehr een Duits-Engelse combinatie. In een interview met Place de l’Opera zei Fehr onlangs over Radamisto: “Als het stuk al niet tot het allerbeste behoort wat Händel heeft gecomponeerd, dan komt het zeker dicht in de buurt van dat toprijtje. De muziek is sterk, en dramatisch is Radamisto heel herkenbaar.”

Om de masterstudenten van DNOA allemaal de kans te geven een volwaardige rol in de productie te spelen, zijn er twee casts. Interessant is dat de hoofdrol van Radamisto in de ene cast door een mezzosopraan wordt gezongen en in de andere door een countertenor. Harry Fehr deed een ingreep in de opera door Tigrane, de prins van Pontus, door een vrouw te laten zingen.

Radamisto wordt door de complete lichting masterstudenten van DNOA gezongen, aangevuld met enkele solisten van de barokafdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf donderdag 17 januari zijn er drie avondvoorstellingen en één matinee (20 januari) in de Kees van Barenzaal van het Koninklijk Conservatorium. Elke cast treedt tweemaal op. Zie voor meer informatie de website van DNOA.

Vorig artikel

Sterrencast trakteert op traditionele Adriana

Volgend artikel

Krystian Lada krijgt eerste Mortier-prijs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.