Buitenlands nieuwsNieuws

In memoriam: Irina Archipova

De beroemde Russische zangeres Irina Archipova is donderdag 11 februari overleden. Ze werd op 2 januari 1925 in Moskou geboren, waar ze ook overleed. Archipova was één van de grootste zangeressen van het Bolsjoj-theater.

(Foto: www.arhipova.org.)

De Russische zangeres was onder velen zeer geliefd. Het meest geroemd werd ze om haar vertolkingen van Carmen, Amneris in Aida, Marina en Marfa in Boris Godoenov en Chovansjtsjina en Helena in Prokoviefs Oorlog en Vrede.

Archipova wordt ‘één van de grootste heerlijkheden van het Bolsjoj-theather’ genoemd. Men bewonderde haar stem en vergeleek haar met Christa Ludwig. Bolsjoj-solist Zurab Sotkilava omschreef haar eens als iemand die een beeld kan creëren met haar stem.

De mezzosopraan en latere contra-alt is niet altijd operazangeres geweest. Voor haar succesvolle carrière studeerde ze architectuur. In 1954 debuteerde ze als operazangeres bij de opera van Sverdlovsk. In 1956 zong ze voor het eerst in het Bolsjoj-theater.

De jaren daarna vervulde ze vele hoofdrollen in het theater. Archipova zong technisch perfect en kon grote emoties uitdrukken. Ze werd niet voor niets één van de grootste zangeressen van het Bolsjoj-theater tijdens de Sovjet-Unie genoemd.

Archipova werd in 1966 onderscheiden als People’s Artist of the USSR. De jaren daarna vertolkte ze ook gastrollen in Europa en de Verenigde Staten.

In de jaren ’70 en ’80 trad ze met het Bolsjoj-gezelschap op in bekende theaters als de Scala van Milaan en Covent Garden. De zangeres heeft vele prijzen behaald en is één van de meest beroemde Russische operazangeressen van de twintigste eeuw. In 1993 richtte ze met Vladislav Piavko een stichting op voor jonge zangers.

Hieronder een ‘in memoriam’-filmpje dat op Youtube verscheen.

Vorig artikel

Kremer maakt knap Norma-debuut

Volgend artikel

Opwarmen bij Siciliaanse liedjes van Alagna

De auteur

Heidi van den Bovenkamp

Heidi van den Bovenkamp