BinnenkortBuitenland

Vincent de Kort beleeft primeur bij Bolsjoj

Vincent de Kort debuteert op zaterdag 18 april bij het Bolsjoj-theater in Moskou. Hij is de eerste Nederlandse dirigent ooit die een voorstelling bij het Russische operahuis zal dirigeren. Hij leidt een geënsceneerde versie van Bachs Hohe Messe.

Vladimir Vasiliev en Vincent de Kort in het Bolsjoj-theater in Moskou.
Vladimir Vasiliev en Vincent de Kort in het Bolsjoj-theater in Moskou.

De productie van de Hohe Messe wordt geregisseerd en gechoreografeerd door de Russische balletdanser, choreograaf en ex-directeur van het Bolsjoj Vladimir Vasiliev. De voorstelling markeert zijn 75e verjaardag. Vasiliev ziet Bachs werk als een ‘Gesamtkunstwerk’ waarin muziek, ballet, theater en vormgeving samenkomen.

Vincent de Kort, die momenteel met name in het buitenland carrière maakt, is gevraagd om de productie te leiden. Hij maakte vorig jaar al zijn debuut bij het andere beroemde operahuis in Rusland, het Mariinsky Theater in St. Petersburg. Daar dirigeerde hij een serie voorstellingen van Così fan tutte.

“Het niveau van de Russische zangers en musici is indrukwekkend hoog”, zegt de dirigent. “Hun stijl van musiceren is echter vooral gericht op een klank die past bij het grote Russische repertoire, vol passie en drama. Tjaikovski en Prokofjev zitten in hun bloed. Voor Bach ga ik op zoek naar een meer soepele en slanke klank, met minder vibrato. Dat is zowel voor hen als voor mij de grote uitdaging.”

Zie voor meer informatie de website van het Bolsjoj-theater.

Vorig artikel

Oliemans zingt Des Knaben Wunderhorn

Volgend artikel

Oogverblindende Don Carlo uit Turijn

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. 6 april 2015 at 20:54

    Trots op Vincent, die langzaam maar zeker heel goed aan de weg timmert!