BinnenkortNieuws

Lotte de Beer regisseert Alcina in Düsseldorf

Het libretto van de opera Alcina werd geschreven door Antonio Fanzaglia, Georg Friedrich Händel maakte er een opera van. Het stuk ging in 1735 in première in het Londense Covent Garden Theatre. Lotte de Beer komt met een nieuwe enscenering voor de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf.

Lotte de Beer. (© Aviya Wyse)

Orlando Furioso, een romantisch epos in veertig gezangen, werd geschreven door Ludovico Ariosto. Het werk maakt deel uit van de Italiaanse literatuurgeschiedenis. Tussen 1516 en 1532 verschenen verschillende versies van het boek. Een paar eeuwen later was er de opera Alcina, één van de werken van Händel waarin een dramatische transformatie het thema is. Er is in de eerste maanden van 2020 een Alcina-golfje gaande in Duitsland. Niet alleen in Düsseldorf, ook in onder meer Hannover, Hamburg, Bremen en Dresden zijn er opvoeringen van de opera. Het stuk staat ook op het programma in Glyndebourne, deze zomer.

De Nederlandse regisseur Lotte de Beer legt op de website van de Deutsche Oper am Rhein uit wat haar aansprak in het werk van Händel: ″Het is een stuk waarin alle karakters claimen dat ze gedreven worden door de liefde, hoewel bijna iedereen die met macht, bezit en narcistische verlangens verwart. Ze verlangen ernaar geliefd te worden, maar worden verblind door hun ego.″

Voor de regisseur is Alcina, de heerseres op het tovereiland, niet een boze heks, maar een vrouw die in het leven en in de liefde slecht behandeld is en haar eiland uit wraak heeft gecreëerd. Het draait allemaal om macht, meent De Beer, die het karakter van Bradamante in de opera als uitzondering ziet. ″Zij zoekt oprechtheid en echte liefde″, aldus Lotte de Beer.

Sopraan Jacquelyn Wagner zingt de titelrol, de rol van Bradamante wordt gezongen door Wallis Giunta. De mezzosopraan staat komende zomer in de Kleine Zaal in Amsterdam voor een solorecital. Bradamantes verloofde Ruggiero en Morgana, de zus van heerseres Alcina, worden gezongen door Maria Kataeva en Elena Sancho Pereg.

De muzikale leiding van de nieuwe productie van de opera in Düsseldorf is in handen van Axel Kober, Generalmusikdirektor van de Deutsche Oper am Rhein. Christof Hetzer ontwierp het decor. Het lichtontwerp en de kostuums zijn in Nederlandse handen van respectievelijk Alex Brok en Jorine van Beek.

Tussen 14 februari en 1 maart zijn er zeven voorstellingen van Alcina in Düsseldorf. Meer informatie over de productie en de kaartverkoop vindt u op de website van de Deutsche Oper am Rhein.

Vorig artikel

Must-see: bijna complete Don Carlos in Luik

Volgend artikel

De Beer genomineerd voor Opera Award

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.