Nieuws

Seizoen De Nationale Opera 2020/2021

Faust is de rode draad in de eerste eigen programmering van Sophie de Lint voor De Nationale Opera. De artistiek directeur, die in september 2018 aantrad, presenteerde maandagavond haar plannen voor seizoen 2020/2021. Ze opent met Mefistofele en brengt verder onder meer La damnation de Faust, Aida, Agrippina en Anna Bolena.

Het publiek in Nationale Opera & Ballet ziet komend seizoen voor het eerst sinds 32 jaar een programmering die niet van de hand van Pierre Audi is.. (© Luuk Kramer)

Bij De Nationale Opera werd de presentatie van het nieuwe seizoen anders aangepakt dan voorgaande jaren. Geen strikt functionele persbijeenkomst, maar een avondprogramma waarbij ook de inner circle van DNO-bezoekers werd verwelkomd. Er was gelijk verdeelde aandacht voor opera en ballet, de twee pijlers van de organisatie, die in elk geval in één productie komend seizoen de al zo lang beleden samenwerking realiseren.

Voor de presentatie van haar eerste eigen seizoen was Sophie de Lint ‘emotioneel, opgewonden en eerlijk gezegd ook wat nerveus’, zo liet de opvolger van Pierre Audi aan het begin van de avond weten. Na meer dan dertig jaar programmering door de voormalig intendant was De Lint aan haar periode begonnen met een leeg blad, zo vertelde ze. Wat dat blad, eenmaal gevuld met plannen, bevatte, was te zien in een video die alle titels van het komende seizoen toonde. Voor de beelden was medewerking gevraagd van de Zweedse kunstenaar Jon Noorlander, die met moderne techniek de verschillende titels uiterst abstract visualiseerde.

Met het vertonen van de video was het operaseizoen 2020/2021 onthuld. Het leverde Sophie de Lint een luid applaus op. ‘Vier elementen hebben richting gegeven aan het programmeren van mijn eerste seizoen hier bij De Nationale Opera’, zo verduidelijkte ze. ‘Identiteit, missie, dromen en kracht. Onze identiteit is die van een 21ste-eeuws operahuis dat gedurfd repertoire brengt en niet bang is voor onbekende titels. De missie blijft een groter publiek te bereiken met onze kunstvorm en onze kracht is onder meer ons enorme podium, de kwaliteit van de technische afdelingen en ons wereldvermaarde koor.’

De dromen die De Lint met haar eerste seizen realiseerde, kregen een rode draad in het thema Faust. ‘We openen met het Faust-verhaal in Mefistofele van Boito, we eindigen met La damnation de Faust van Berlioz en halverwege, tijdens het Opera Forward Festival, presenteren we Club Faust, een rave-opera.’

Niet alleen de titels, ook de regisseurs werden zorgvuldig door de intendant uitgezocht. ‘Drie kunstenaars die vragen durven te stellen, staan aan de leiding bij de producties. Voor de eerste is dat Tatjana Gürbaca, voor de seizoenssluiter is dat Calixto Bieito en voor de rave-opera kozen we Silbersee en Romain Bischoff.’

Voor het eerst werken de opera en het ballet vanaf het begin samen in een compleet nieuwe productie. Het oratorium Oedipus Rex van Stravinsky wordt gecombineerd met nieuw werk van de Canadese componist Samy Moussa, From ‘Antigone’. Voor de regie en choreografie zorgt Wayne McGregor in deze wereldpremière, die samen met Den Norske Opera & Ballet in Oslo wordt gerealiseerd.

Innovaties onder de nieuwe leiding van Sophie de Lint zijn onder meer de productie van een grootschalige kinderopera: Alice’s Adventures Under Ground van Gerald Barry. Het Londense Royal Opera House, dat de voorstelling onder regie van Antony McDonald begin deze maand presenteerde, sprak van een ‘short, sharp shot of mayhem, that is ideal as a family treat’.

Belcanto krijgt meer aandacht in de komende jaren. Anna Bolena van Donizetti is het eerste deel van de complete Tudor-cyclus die DNO zal brengen. Jetske Mijnssen voert de regie. Ook nieuw is een vaste plaats voor operette en musical in de programmering, beloofde De Lint, die komend seizoen voor Die Lustige Witwe kiest. Daarop klonk de stem van bariton Thomas OIiemans, die van achter uit de zaal komend een soloversie van ‘Lippen Schweigen’ zong. Hij zingt Danilo in de komende productie.

Oliemans is een voorbeeld van een lid van de ‘familie’ van DNO, die Sophie de Lint voor ogen staat. ‘Ik ken zangers vaak al lang, ik volg ze vanaf hun opleiding en ik nodig ze de komende jaren uit voor rollen in onze producties. Polly Leech bijvoorbeeld komt na haar periode bij De Nationale Opera Studio terug als gast in Le nozze di Figaro.’ De Chinese sopraan Ying Fang is een ander voorbeeld; ze is komend seizoen in twee rollen te zien. ‘Zangers voelen zich veilig bij ons, we bieden met zes weken repetitietijd ruimte voor een goede voorbereiding’, aldus De Lint.

Er was bij DNO even geteld: sinds 1966 heeft het huis 55 wereldpremières gebracht. Ook in het komende seizoen zien nieuwe werken het levenslicht aan de Amstel. Michel van der Aa componeert Upload, een productie die op 20 maart tijdens het Opera Forward Festival te zien is. Met Goud! schrijft Leonard Evers een opera voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Daarvoor wordt samengewerkt met Opera Zuid, dat ook de regisseur levert: intendant Waut Koeken.

Innocence is een nieuwe opera van Kaija Saariaho, op een libretto van Sofi Oksanen. Het is een coproductie met operahuizen in en buiten Europa, en met het Festival d’Aix-en-Provence, waar het stuk komende zomer in première gaat. Daarna komt de productie naar Amsterdam, met onder anderen Sandrine Piau en Lilian Farahani in de cast.

Hieronder een volledig overzicht van het nieuwe seizoen van De Nationale Opera.

Mefistofele (A. Boito)
5 t/m 24 september 2020
Nederlands Philharmonisch Orkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Marco Armiliato
Regisseur: Tatjana Gürbaca
Solisten: Charles Castronovo, Christian Van Horn, Olga Busuioc e.a.

Innocence (K. Saariaho)
7 t/m 18 oktober 2020
Residentie Orkest
Dirigent: Susanna Mälkki
Regisseur: Simon Stone
Solisten: Paula Murrihy, Lilian Farahani, Sandrina Piau, Tuomas Pursio e.a.

Kriebel (L. Evers)
10 t/m 18 oktober 2020
Regisseur: Caecilia Thunnissen
Solisten: Tiemo Wang, Vitaly Medvedev en Sarah Reynolds.

Le nozze di Figaro (W.A. Mozart)
7 t/m 26 november 2020
Nederlands Kamerorkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Riccardo Minasi
Regisseur: David Bösch
Solisten: Ruzan Mantashyan, Natalia Tanasii, Ying Fang, Riccardo Fassi, Davide Luciano, Polly Leech, Iris van Wijnen, Lucas van Lierop, Jeroen de Vaal e.a.

Aida (G. Verdi)
3 t/m 28 december 2020
Nederlands Philharmonisch Orkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Andrea Battistoni
Regisseur: Dmitri Tcherniakov
Solisten: Elena Stikhina, Anita Rachvelishvili, Yonghoon Lee, Mika Kares, Rafal Siwek en Markus Brück.

Alice’s Adventures Under Ground (G. Barry)
19 december 2020 t/m 2 januari 2021
Nationaal Jeugdorkest
Dirigent: Karen Kamensek
Regisseur: Antony McDonald

Agrippina (G.F. Händel)
14 t/m 29 januari 2021
Accademia Bizantina
Dirigent: Ottavio Dantone
Regisseur: Barrie Kosky
Solisten: Sarah Connolly, Franco Fagioli, Ying Fang, Gianluca Buratto, Tim Mead e.a.

Der fliegende Holländer (R. Wagner)
4 t/m 26 februari 2021
Nederlands Philharmonisch Orkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Joana Mallwitz
Regisseur: François Girard
Solisten: Elza van den Heever, Brian Mulligan, Ain Anger, Katia Ledoux, Benjamin Bruns en Omer Kobiljak.

GOUD! (L. Evers)
20 t/m 28 februari 2021
Dirigent: Leonard Evers
Regisseur: Waut Koeken

Oedipus Rex (I. Stravinsky) & From ‘Antigone’ (S. Moussa)
10 t/m 27 maart 2021
Rotterdams Philharmonisch Orkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Erik Nielsen
Regisseur: Wayne McGregor
Solisten: Ramsey Nasr, Sean Panikkar, Sarah Connolly, Bastiaan Everink en Rafal Siwek.

Club Faust
17 t/m 21 maart 2021
Dirigent: Romain Bischoff
Regisseur: Belle van Heerikhuizen
Solisten: De Nationale Opera Studio en Silbersee

Upload (M. van der Aa)
20 t/m 26 maart 2021
MusikFabrik
Dirigent: Otto Tausk
Regisseur: Michel van der Aa
Solisten: Roderick Williams en Julia Bullock.

Die lustige Witwe (F. Lehár)
17 april t/m 5 mei 2021
Nederlands Philharmonisch Orkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Marko Letonja
Regisseur: Christof Loy
Solisten: Thomas Oliemans, Annette Dasch, Henk Poort, Theresa Kronthaler e.a.

Anna Bolena (G. Donizetti)
6 t/m 30 mei 2021
Nederlands Kamerorkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: Enrique Mazzola
Regisseur: Jetske Mijnssen
Solisten: Marina Rebeka, J’Nai Bridges, Roberto Tagliavini, Ismael Jordi en Cecilia Molinari.

La damnation de Faust (H. Berlioz)
3 t/m 30 juni 2021
Koninklijk Concertgebouworkest en Koor van De Nationale Opera
Dirigent: François-Xavier Roth
Regisseur: Calixto Bieito
Solisten: John Osborn, Kyle Ketelsen, Anna Stéphany en Frederik Bergman.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Magistrale Frau ohne Schatten bij RPhO

Volgend artikel

Domingo reageert op beschuldigingen

De auteur

Francois van den Anker en Jordi Kooiman

Francois van den Anker en Jordi Kooiman