Nieuws

Domingo reageert op beschuldigingen

Operazanger Plácido Domingo heeft gereageerd op de beschuldigingen van seksueel wangedrag die door persbureau AP afgelopen zomer openbaar werden gemaakt. In een verklaring aan het persbureau Europa Press in Madrid zegt hij ‘respect te hebben voor de collega’s die in de zomer van vorig jaar de moed hadden zich uit te spreken’.

Het American Guild of Musical Artists concludeert dat Domingo zich schuldig heeft gemaakt aan inappropriate activity, ranging from flirtation to sexual advances.

In zijn verklaring zegt Domingo: ‘Ik heb geleerd van deze ervaring. Ik begrijp nu dat sommige vrouwen zich wellicht niet durfden te uiten omdat ze bang waren dat het invloed zou hebben op hun carrière. Hoewel dat nooit mijn intentie was, zou niemand zich ooit zo moeten voelen.’

De verklaring van Domingo wordt in verband gebracht met de uitkomst van een onderzoek van de American Guild of Musical Artists (AGMA) naar mogelijk wangedrag van Domingo. De vakbond voor operazangers, dansers en koorleden in de Verenigde Staten kondigde het onderzoek in september 2019 aan na ‘verontrustende beschuldigingen in de zomer van 2019 van seksueel wangedrag door de zanger’.

De AGMA eiste meteen dat de Amerikaanse operahuizen die Domingo in dienst hadden een volledig onderzoek zouden instellen naar de beschuldigingen, maar toen die onvoldoende garanties konden geven over de reikwijdte en timing van hun onderzoeken, zette de bond zijn eigen onderzoek voort.

Volgens de AGMA heeft het eigen onderzoek uitgewezen dat Domingo ‘engaged in inappropriate activity, ranging from flirtation to sexual advances, in and outside of the workplace’. Het AGMA-bestuur heeft de uitkomsten van het onderzoek geaccepteerd en zich voorgenomen actie te ondernemen. Wanneer dat gebeurt, is niet bekendgemaakt. Er is een campagne aangekondigd om leden van de bond aan te moedigen zich uit te spreken en ongewenst gedrag te voorkomen.

Na de publicatie van de verklaring van Plácido Domingo – die in de media werd uitgelegd als een schuldbekentenis – kwam het nieuws dat het Teatro Real in Madrid het optreden van de zanger in La traviata heeft geannuleerd. Kort daarna verscheen opnieuw een statement van de zanger, hier geciteerd van zijn eigen Facebook-pagina: ‘Ik ben van mening dat ik een verdere verklaring moet afgeven om de valse indruk te corrigeren die mijn verontschuldiging heeft gewekt. Mijn excuses waren oprecht, aan elke collega die zich ongemakkelijk heeft gevoeld door mij. Het was het nooit mijn bedoeling om iemand pijn te doen of te beledigen.’

Dan geeft Domingo een andere draai aan het verhaal: ‘Maar ik weet wat ik niet gedaan heb en ik zal het opnieuw ontkennen. Ik heb me nog nooit agressief gedragen tegenover iemand, en ik heb nog nooit iets gedaan om iemands carrière te belemmeren of te kwetsen. Integendeel, ik heb een groot deel van mijn halve eeuw in de wereld van de opera gewijd aan het steunen van de industrie en het promoten van de carrières van talloze zangers.’

Dat Domingo niet in Madrid zal optreden, verklaart hij als een terugtrekken van zijn kant. Hij zal dat ook bij andere theaters doen die twijfelen over zijn optredens daar.

Dit bericht is op 27 februari geactualiseerd.

Vorig artikel

Seizoen De Nationale Opera 2020/2021

Volgend artikel

Concertgebouw presenteert seizoen 2020/2021

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.