Nieuws

Ook Bolshoi Theater schrapt opera

MOSKOU – Het leed dat de economische crisis in operaland berokkent lijkt dagelijks te groeien. Tot in Rusland toe. Het beroemde Bolshoi Theater heeft een tournee afgeblazen en de première van Verdi’s Otello geannuleerd.

„De overheid is in bespreking over een nieuw budget vanwege de daling van olieprijzen en de devaluatie van de roebel. Het zou naïef zijn te denken dat cultuur dan hetzelfde gefinancierd zou blijven”, zei algemeen directeur Alexei Iksanov gisteren tegenover de krant Novye Izvestia.

Iksanov denkt dat 30 procent van het budget wegbezuinigd moet worden. De eerste slachtoffers: een tour naar Mexico en een nieuwe productie van Otello van Giuseppe Verdi. De Verdi-productie was zo geldvretend dat het theater volgens de directeur twee andere producties had moeten schrappen als het het stuk alsnog wilde opvoeren.

Het Bolshoi Theater kampt al enige tijd met financiële problemen. Zo kan het niet optreden in haar eigen, historische theater in hartje Moskou vanwege een voortslepende renovatie. De opleverdatum van het project – dat 700 miljoen dollar beslaat – wordt steeds uitgesteld. Mogelijk kan het gezelschap pas in 2011 weer thuiskomen.

Vorig artikel

Don Giovanni in geboorteplaats Praag

Volgend artikel

Voor stem en vaderland

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.