Nieuws

De (oude) muziek blijft klinken

Er is al opera, er is kamermuziek, er is symfonisch repertoire en verder is er een niet bij te houden stroom aan internetoptredens, kleinschalige huisconcerten en verhalenvoorleesfilmpjes. Overal ter wereld zetten kunstenaars hun talent in om hogere kunst, verstrooiing en troost te bieden. Het Festival Oude Muziek in Utrecht draagt bij met opnames van de editie 2018.

Via de Stingray Classica App zijn ensembles als Cappella Amsterdam te beluisteren. (© Annelies van der Vegt)

In de stroom amusement- en troostinitiatieven zijn er sopraan Francis van Broekhuizen, die dagelijks een aria op haar Facebook-pagina zingt, en zanger/operacomponist Rufus Wainwright, die op hetzelfde medium iedere dag een lied plaatst, gezongen in kamerjas. In de ‘extended Roberecitals quarantaine-edition’ zong Wainwright al stukken als ‘Grey Gardens’ en ‘The Art Teacher’.

Oude muziek is er ook, in ruime mate, dankzij het initiatief van het Festival Oude Muziek in Utrecht met Stingray Classica. ‘Om muziekliefhebbers in deze woelige tijd een muzikaal hart onder de riem te steken, zijn 28 concertregistraties van het Festival Oude Muziek Utrecht 2018 vanaf nu gratis toegankelijk in de Stingray Classica App, het Netflix voor klassieke muziek’, aldus festivaldirecteur Xavier Vandamme. De lancering van de door Stingray Classica en het festival ontwikkelde app stond al gepland. Wegens het coronavirus is besloten de app een maand gratis aan te bieden.

De Stingray Classica App biedt abonnees wereldwijd onbeperkt toegang tot HD-videoregistraties van het Festival Oude Muziek Utrecht, naast meer dan duizend andere concerten, opera’s en balletten. Tijdens de 2018-editie van het Festival Oude Muziek werden 28 concerten van internationale musici en ensembles opgenomen. Die editie had als thema ‘Het Bourgondische leven’. In Utrecht traden ensembles op als Vox Luminis en Cappella Amsterdam.

Enkele voorbeelden van registraties die Stingray Classics van het festival aanbiedt zijn: Josquins motetten, uitgevoerd door Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss, Club Mediéval onder leiding van Thomas Baeté en het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel met drie programma’s rond het Bourgondisch alfabet.

De Stingray Classica App is wereldwijd beschikbaar op smartphone, tablet, laptop, computer en smart-tv. Voor meer informatie en aanmelden zie oudemuziek.nl/sca.

Vorig artikel

Thielemann dirigeert Ariadne in Wenen

Volgend artikel

Opera in de media XXL: week 13 van 2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.