Binnenkort

Opera in de media XXL: week 13 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 van 2020 (21 – 27 maart) een uitgebreid, maar ongetwijfeld onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: de complete Robert Lepage-Ring van de Met.

Zaterdag 21 maart

Natalie Dessay als Marie in La fille du régiment. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): er zijn iedere dag streams van het operahuis in New York, die om 00.30 uur Nederlandse tijd beginnen en daarna twintig uur beschikbaar blijven. Vandaag ziet u Donizetti’s La fille du régiment met dirigent Marco Armiliato. In de hoofdrollen zingen sopraan Natalie Dessay en tenor Juan Diego Flórez.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): La ville morte van Nadia Boulanger werd opgenomen op 8 maart in de opera van Göteborg. Koor en Orkest van het operahuis staan onder leiding van Anna-Maria Helsing. Solisten zijn onder anderen Katarina Karnéus (Hebé), Mathilda Paulsson (Anna) en Markus Pettersson (Léonard).

La Cenerentola (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): dirigent is Jean-Christophe Spinosi in deze enscenering door Sven-Eric Bechtolf. Solisten zijn onder anderen Maxim Mironov, Alessio Arduini, Ileana Tonca en Luca Pisaroni.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Rossini’s sprookjesopera La Cenerentola wordt gezongen door onder anderen mezzosopraan Joyce DiDonato en tenor Juan Diego Flórez. Het orkest staat onder leiding van Fabio Luisi.

Samstag aus LICHT (om 20.00 uur op Medici.tv): een programma waarvan Medici.tv zegt dat kijken met het geluid via de koptelefoon de meest indringende ervaring geeft. Maxime Pascal en zijn ensemble Le Balcon produceerden vorige zomer in Parijs Samstag aus LICHT van Karlheinz Stockhausen. De twee delen werden opgenomen in respectievelijk de Cité de la musique en de Église Saint-Laurent-Jacques-Saint-Christophe. De bas Damien Pass zingt de rol van Lucifer.

Online NEuE (om 19.30 uur op YouTube): de leden van het New European Ensemble zitten thuis. Het orkest verzorgde de begeleiding van de productie Opera Melancholica, die onder meer de Philip Glass-opera The Fall of the House of Usher bevatte. De tournee is vorige week stilgelegd. Om te kunnen spelen, en geld te verdienen, bieden ze online huiskamerconcerten aan. Alle weekends tot 5 april zijn al geprogrammeerd met interessante kamermuziek. Het programma van zaterdag: Schumanns Fantasiestücke, de sonate voor cello en piano van Franck en de Grand tango van Piazzolla. Solisten: cellist Willem Stam en pianiste Hanna Shybayeva.

Zondag 22 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Donizetti’s Lucia di Lammermoor onder leiding van Marco Armiliato met sopraan Anna Netrebko, tenor Piotr Beczała en bariton Mariusz Kwiecien.

Siegfried (vanaf 17.00 uur op StaatsoperLive): Sven-Eric Bechtolf deed de regie en Axel Kober leidde het orkest in een recente opname van Siegfried van Wagner. Stephen Gould zingt de titelrol, Iréne Theorin is Brünnhilde.

Nieuw op YouTube

Joyce thuis
Als één van de eerste artiesten in de klassieke wereld nam mezzosopraan Joyce DiDonato het initiatief voor een optreden in het tijdperk van corona. De grote première van Werther bij de Metropolitan Opera ging niet door, maar ze zong hoogtepunten uit het stuk live bij haar thuis met tenor Piotr Beczala. Uit de chat die tijdens het optreden meeliep, bleek dat letterlijk de hele wereld meekeek. Van Moskou tot Venezuela, van Schiedam tot Toronto, overal keken mensen via Facebook of Instagram. Tenor John Osborn meldde zich in de chat en zanger/saxofonist Håkon Kornstad merkte op dat dit eigenlijk een historische manier van opera beleven is. In Mozarts tijd kletsten men ook voortdurend tijdens de uitvoering. De video staat nu online.

Maandag 23 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski onder muzikale leiding van Valery Gergiev met Renée Fleming, Ramón Vargas en Dmitri Hvorostovsky in de hoofdrollen. De opname dateert uit 2007.

Liedrecital Karg (om 20.00 uur op NPO Radio 4): Christiane Karg (sopraan) en Gerold Huber (piano) voerden tijdens een recital in Oostenrijk in augustus 2019 liederen van Franz Schubert uit. Op het programma onder meer ‘Ganymed’, ‘Iphigenia’ en ‘Mignon’.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma is nog niet bekendgemaakt, maar de Bayerische Staatsoper belooft optredens met lied, instrumentale muziek en dans, eerder opgenomen in het theater. Op de website zijn ook streams beschikbaar van opera’s als Il trovatore (Jonas Kaufmann en Anja Harteros) en Judith (Nina Stemme en Jonh Lundgren). Te bekijken tot eind maart.

Tosca (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): vorig jaar werd Puccini’s Tosca uitgevoerd in Wenen door het orkest onder Marco Armiliato. In een regie van Margarethe Wallmann zongen Sondra Radvanovsky, Piotr Beczała en Thomas Hampson de hoofdrollen.

Dinsdag 24 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Tristan und Isolde van Wagner werd enkele jaren geleden vertoond in de bioscopen. Het orkest werd geleid door Simon Rattle, in de belangrijkste rollen zongen sopraan Nina Stemme, mezzosopraan Ekaterina Gubanova en tenor Stuart Skelton.

Olga Peretyatko. (© Uwe Arens)

L’elisir d’amore (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Otto Schenk regisseerde deze productie van Donizetti’s opera. Marco Armiliato dirigeerde en onder anderen Olga Peretyatko, Adam Plachetka en Ileana Tonca zongen.

Lucio Silla (om 19.00 uur op OperaVision): Jeremy Ovenden en Lenneke Ruiten zongen vorig jaar de hoofdrollen in de opera Lucio Silla van Mozart. Ook Anna Bonitatibus en Ilse Eerens waren te zien bij de Munt in Brussel. Dirigent was Antonello Manacorda, de regie werd gedaan door Tobias Kratzer.

Woensdag 25 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de roemruchte Ring des Nibelungen, onder regie van Robert Lepage, maakt deel uit van het coronacrisisaanbod van de Met. De opnameserie – op dvd bekroond met een Grammy – opent met Das Rheingold. Wendy Bryn Harmer, Stephanie Blythe, Dwayne Croft en Bryn Terfel zijn enkele van de hoofdrolzangers. James Levine leidde het orkest.

La Cenerentola (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Speranza Scappucci leidde het orkest, Sven-Eric Bechtolf regisseerde en Maxim Mironov, Alessio Arduini en Michele Pertusi zongen.

Donderdag 26 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): deel twee van de tetralogie van Wagner is Die Walküre. Onder leiding van James Levine speelde het orkest van de Met en zongen onder anderen Deborah Voigt, Eva-Maria Westbroek, Jonas Kaufmann en Bryn Terfel.

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): tenor Piotr Beczala, sopraan Nino Machaidze en bariton Stéphane Degout zingen de hoofdrollen in Roméo et Juliette van Gounod. De opname dateert uit 2010 en werd gemaakt bij het Royal Opera House in Londen. Dirigent was Daniel Oren.

Tosca (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): het artistieke team van dirigent Marco Armiliato en regisseur Margarethe Wallmann leidde afgelopen zomer deze productie met Karine Babajanyan als Floria Tosca, Piotr Beczała als Cavaradossi en Carlos Álvarez als Scarpia.

Vrijdag 27 maart

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): het derde deel van de Ring is Siegfried. De dirigent van de Ring-delen wisselde wegens ziekte van James Levine: de baton werd overgenomen door Fabio Luisi. Onder anderen Deborah Voigt, Hunter Morris, Gerhard Siegel en Eric Owens stonden op de bühne.

Le nozze di Figaro (om 19.00 uur op OperaVision): Garsington Opera produceerde een versie van Le nozze di Figaro. Joshua Bloom, Jennifer France en Duncan Rock maakten deel uit van de cast. Douglas Boyd leidde het orkest, John Cox maakte de enscenering.

Le nozze di Figaro (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): u ziet Carlos Álvarez (Conte d’Almaviva), Dorothea Röschmann (Contessa d’Almaviva) en Adam Plachetka (Figaro) in de hoofdrollen van deze productie door regisseur Jean-Louis Martinoty. Adam Fischer dirigeerde.

Vorig artikel

De (oude) muziek blijft klinken

Volgend artikel

Digitale marktkraam: steun musici, koop cd's

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.