Nieuws

Cité de l’Opera: Ailyn, Ruth en Katie

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 246.

Wij eisen
In een petitie wordt vaak iets geëist of afgedwongen, of er worden op korte termijn maatregelen gevraagd. De petitie ‘Liefde voor muziek’ is minder streng. Men vraagt aandacht van het kabinet en een plan voor het behoud van de live-muzieksector. Iemand tegen?

Terug naar normaal
In Engeland werd onderzocht hoe het publiek denkt over de mogelijkheden van heropende theaters. Er is veel verschillende informatie. De Britse overheid heeft het over heropening aan het eind van de zomer, terwijl de producent van Les Mis en Cats verwacht in dit jaar nop te hernemen.

Live in Londen
Vanaf 1 juni vinden er weer concerten plaats in de Londense Wigmore Hall. De audio gaat naar BBC Radio 3, op de website van de zaal is de HD-video te zien. In juni treden onder anderen Lucy Crowe, Roderick Williams en Allan Clayton op.

Jamie en Jake
In samenwerking met de componist – die haar begeleidde op piano – maakte mezzosopraan Jamie Barton een cd met werk van Jake Heggie. De release staat gepland voor september.

De doden al bijna vergeten
Lincoln Center, waar het grote operahuis van New York is gevestigd, naast andere concertzalen, organiseert iedere zondag een herdenking van de coronaslachtoffers met een kort optreden. Komende zondag is Ailyn Pérez te gast.

Un ballo uit Londen
Opera Holland Park, in het hart van Londen, speelt geen voorstellingen. Maar de opname van één van de producties van vorig jaar, Un ballo in maschera, is op 2 juni terug te kijken.

Prijs!
Splendor in Amsterdam denkt ‘out of the box’ en werd daarvoor onderscheiden met een Classical:NEXT 2020 Innovation Award. Het huis van musici en zangers heropent op 1 juni.

Live in Delft
Het Rietveld Theater in Delft geeft nu nog online concerten (wel een kaartje kopen) en gaat vanaf 1 juni weer open voor kleine optredens met publiek. Op 19 juni zijn Thomas Oliemans en Bert van den Brink te gast. Wie vooruitkijkt, kan ook al voor september boeken. Moeder en dochter Janke Dekker en Amy Egbers zijn er op 10 september. Maar het theater is klein, en er wordt nog gestudeerd op de mogelijkheden van bezoekers in de zaal.

Day at the office
Ruth Mackenzie, voormalig Holland Festival-directeur en tegenwoordig aan het hoofd van het Théâtre du Châtelet in Parijs, kon weer naar kantoor. Ze draagt un masque grand public, zoals dat in Frankrijk heet.

En hoe nu verder?
In een artikel in de New York Times van afgelopen zondag werden de mogelijkheden onderzocht van theater en muziek met publiek. Geen Taylor Swift dit jaar, geen Justin Bieber op tournee, en wat de Met betreft: ‘The Metropolitan Opera, which ordinarily can hold nearly 4,000 people, says it would be able to seat an audience of 400 if it introduces social distancing.’

Happy Glyndebourne
Traditioneel zeggen we rond deze tijd in Cité wat guitigs over het Glyndebourne Festival, de gewoontes, de hampers en de kleding. Maar nu Glyndebourne alleen digitaal wordt gehouden, is dat niet gepast. En grappen maken over de kleding, dat doet Katie zelf al.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Die Frau ohne Schatten

Volgend artikel

Gary Halvorson: de man achter Live in HD

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.