Nieuws

Veel annuleringen door aanscherping coronabeleid

De strengere coronamaatregelen die het kabinet op vrijdag aankondigde raken op twee manieren de culturele sector: voorstellingen na 17.00 uur kunnen niet doorgaan en middagvoorstellingen kunnen slechts voor een beperkt publiek gespeeld worden, aangezien weer anderhalve meter afstand gehouden moet worden.

Door de laatste voorstelling op 28 november te vervroegen kan de speelreeks van Don Giovanni bij De Nationale Opera nog net voltooid worden. (© Bart Grietens)

De Nationale Opera reageerde snel op de persconferentie van het kabinet. De voorstelling van Don Giovanni die voor aanstaande zondag staat gepland wordt vervroegd naar 13.00 uur en voor een kleiner publiek gespeeld.

‘We onderzoeken momenteel wat de gevolgen zijn voor de andere voorstellingen’, aldus het Amsterdamse operahuis, dat op 4 december een nieuwe productie van La traviata zou presenteren. ‘Kaartkopers ontvangen zo spoedig mogelijk persoonlijk bericht per e-mail.’

De aanscherpingen in het coronabeleid zullen grote gevolgen hebben voor veel operagezelschappen in het land. De Nederlandse Reisopera is op dit moment op tournee met een pocketversie van La traviata, Opera Zuid toert met Roméo et Juliette. Beide gezelschappen spelen vrijwel uitsluitend avondvoorstellingen. Opera Zuid liet direct op vrijdag weten de rest van zijn tournee te annuleren. Roméo et Juliette is op zaterdag 27 november in het Parktheater Eindhoven voor het laatst te zien (de nieuwe maatregelen gaan op zondag in).

BarokOpera Amsterdam zou dit weekend zijn nieuwe productie De Vuurtorenwachter presenteren, de cello-opera We’ll never let you down is nog reizende en de Dutch National Opera Academy heeft volgende week drie voorstellingen van Cleopatra e Cesare gepland, waarvan één matinee, die echter na 17.00 uur eindigt.

Het Concertgebouw annuleert tot en met 18 december alle avondconcerten. Sommige matinees zullen eveneens afgezegd worden, aangezien het niet altijd mogelijk is het aantal bezoekers op korte termijn terug te brengen naar 425 (Grote Zaal) en 115 (Kleine Zaal), de maximale capaciteit waar het Concertgebouw bij de nieuwe maatregelen aan vastzit. Onzeker is onder meer het doorgaan van een Händel-oratorium onder leiding van William Christie in de NTR ZaterdagMatinee. De Matinee kan nog wel op 27 november Le Grand Macabre van Ligeti uitvoeren.

Andere producties die door de strengere maatregelen in de knel komen, zijn onder meer Mijs met de Zwavelstokjes bij Holland Opera (vanaf 10 december) en Madam Scrooge bij Opera Spanga (vanaf 14 december).

Update: De Nederlandse Reisopera annuleert de Meezing Messiah die op 12 december zou worden gehouden in Carré in Amsterdam. Er is al een nieuwe datum: 11 december 2022. De voorstellingen van La traviata in Zutphen, Haarlem, Rotterdam en Leiden worden geannuleerd, maar zullen later worden ingehaald.  

De Dutch National Opera Academy heeft kaartkopers laten weten dat de drie voorstellingen van Cleopatra e Cesare steeds om 13.00 uur zullen aanvangen op de oorspronkelijke data en dus wel doorgaan. 

Vorig artikel

Fabian Homburg: zangavontuur in Georgië

Volgend artikel

In de zalen: Cleopatra e Cesare

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.