BinnenkortNieuws

In de zalen: Cleopatra e Cesare

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere maandag vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week aandacht voor Cleopatra e Cesare bij de Dutch National Opera Academy.

Cleopatra e Cesare

Wat kan er nog wél plaatsvinden? Die vraag houdt de culturele sector momenteel bezig. Het sombere antwoord is: heel weinig. Veel theaters hebben al aangekondigd tot en met 18 december de deuren te sluiten, omdat avondvoorstellingen verboden zijn en bij middagvoorstellingen te weinig mensen binnengelaten mogen worden. De Nationale Opera bekijkt nog of er voor de speelreeks van La traviata (vanaf 4 december) mogelijkheden zijn, het Concertgebouw moet nog een besluit nemen over het lot van de matinees in de komende periode.

De productie van Cleopatra e Cesare bij de Dutch National Opera Academy is een sprankje licht in wat een donkere decembermaand belooft te worden. De academie van de conservatoria in Amsterdam en Den Haag doet al zijn derde poging om de zelden uitgevoerde opera van Carl Heinrich Graun op te voeren; de voorbereiding ging meer dan een jaar geleden van start (zie de tweet). Door de aanvangstijden van de voorstellingen te vervroegen naar 13.00 uur kan de kleine speelreeks in de Kees van Barenzaal van het Koninklijk Conservatorium toch plaatsvinden.

Grauns barokwerk is voor het eerst in Nederland te zien. Jonathan Peter Kenny dirigeert de jonge solisten van de opera-academie, James Conway voert de regie. Er zijn voorstellingen op 1, 3 en 5 december.

Info

www.opera-academy.nl

Meer lezen

www.klassika.info
Uitgebreide beschrijving van Cleopatra e Cesare (in het Duits)

Kijken en luisteren

Artistiek leider Paul McNamara vertelt in onze podcast Opera Magazine over de productie (vanaf 23:50):

(Beeld homepage: Paul McNamara © Marshall Light Studio)

Vorig artikel

Veel annuleringen door aanscherping coronabeleid

Volgend artikel

Le Grand Macabre: spannend en grotesk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.