Nieuws

Place de l’Opera bestaat dertien jaar

Place de l’Opera bestaat vandaag dertien jaar. Ondanks grote uitdagingen door de coronacrisis kan het online operamagazine terugkijken op een jaar waarin de bezoekersaantallen consequent hoog bleven.

Het is geen makkelijke tijd om een operahuis te runnen, het is geen makkelijke tijd om een concertzaal te leiden, en het is geen makkelijke tijd om een operamagazine in leven te houden. Waar voorheen de opera-agenda voor het hele seizoen in beton gegoten was, is de planning nu voortdurend aan verandering onderhevig. Hoe vaak heeft de culturele sector al een ‘doorstart’ gemaakt, om een paar maanden later overal weer een streep doorheen te zetten, gevolgd door dorre lockdowns?

Theaters zijn stil, concertzalen staan leeg, artiesten zitten werkloos thuis, adverteerders hebben niets om voor te adverteren. En toch steken we vandaag een verjaardagskaarsje aan voor dertien jaar Place de l’Opera. Want ondanks dat het culturele leven telkens weer tot stilstand gebracht werd, bleven onze lezers ons trouw, met in de tweede helft van 2020 zelfs een mooie stijging in de bezoekersaantallen.

Zodra de zalen open mochten, waren onze recensenten van de partij om als vanouds opera’s, liedrecitals en verwante concerten te verslaan. We lanceerden met succes de rubriek In de zalen, waarin we wekelijks de opera-agenda onder de loep nemen. We schreven interviews en achtergrondverhalen en redacteur François van den Anker creëerde twintig prachtige afleveringen van de nieuwe podcast Opera Magazine.

Het feit dat de Nederlandse operawereld nog volop in een lockdown zit, is een indicatie dat ook onze volgende jaargang met uitdagingen omgeven zal zijn. Een ‘normaal’ vervolg van seizoen 2021/2022 is onwaarschijnlijk, en hoe het na de zomer verdergaat, is nog maar de vraag. We blijven het wel en wee in operaland echter nauwlettend volgen en hopen ook in onze veertiende jaargang interessante operalectuur te scheppen.

Bedankt voor uw betrokkenheid!

Vorig artikel

Faust in de opera: The Rake's Progress

Volgend artikel

In de zalen: wat als...

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.