Buitenlands nieuwsNieuws

Fabio Luisi wordt vaste gastdirigent bij Met

Fabio Luisi is aangesteld als de vaste dirigent van de Metropolitan Opera in New York. Dat maakte het operahuis dinsdag bekend. Luisi is de tweede dirigent in de historie van de Met die deze positie krijgt.

Luisi in actie bij de Met (foto: Ken Howard/Metropolitan Opera).

,,Geweldig dat Fabio Luisi bereid is bij ons te komen als vaste gastdirigent”, reageert James Levine, de muzikaal directeur van het operahuis, die de afgelopen tijd diverse producties moest missen vanwege medische problemen. ,,Hij heeft al een mooie relatie met ons orkest en koor opgebouwd en heeft een buitengewoon enthousiasme en toewijding laten zien bij een heel breed repertoire. Ik zie ernaaruit om samen met hem te gaan werken.”

Luisi debuteerde in 2005 bij de Met en dirigeerde dit seizoen al vier producties: Elektra, Le nozze di Figaro, Hänsel und Gretel en Tosca. Hij zal in mei ook Lulu gaan leiden (een productie die Levine oorspronkelijk onder zijn hoede zou nemen).

Volgens Met-directeur Peter Gelb is het gastdirigentschap van Luisi niet meer dan een logisch besluit. ,,In feite had hij zijn taak al op zich genomen, door briljant te dirigeren bij vier verschillende opera’s dit seizoen. We maken het nu alleen formeel met een titel.”

Luisi is de tweede vaste gastdirigent in de historie van de Met. Eerder vervulde Valery Gergiev die positie, van 1998 tot 2008.

Vorig artikel

Discografie: Turandot

Volgend artikel

Opera Rara neemt onbekende Offenbach op

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Kevin
    30 april 2010 at 11:57

    After the threw him out in Dresden? Interesting career move. And good management, I’d say.