CD-recensies

Opera Rara neemt onbekende Offenbach op

Opera Rara heeft de komische opera Vert-Vert van Jacques Offenbach op cd gezet. Wederom een succesvolle poging van het label om een onbekend werk van het stof te ontdoen. De uitgave is mooi, de muziek leuk en de zang van prima niveau.

Opera Rara zet regelmatig projecten op touw om onbekende opera’s nieuw leven in te blazen. Zo nam het label onlangs Vert-Vert van Offenbach onder handen. De komische opera is in een luxe jasje gestoken, met een prachtig tekstboek vol informatie en met een Engelse vertaling van het volledige libretto.

Vert-Vert is een nogal lichtvoetig verhaal (hoe kan het ook anders bij Offenbach) over een Frans klooster. Het verhaal begint op het moment dat de alom geliefde papegaai Vert-Vert overleden is. Vert-Vert was het knuffeldier van de meisjes van de meisjesschool in het klooster.

Op zoek naar een vervanger roepen ze de jongeman Valentin uit tot de nieuwe Vert-Vert. Eén van de meisjes, Mimi, wordt verliefd op hem. Hij wordt echter op reis gestuurd door zijn tante. Vert-Vert beleeft de nodige wilde avontuurtjes voor hij terugkomt en toch de ware liefde vindt bij Mimi. Rondom de twee spelen nog wat andere verhaallijntjes.

Ik vind het stuk over het geheel wat minder hilarisch dan de bekendere Offenbach-komedies, maar niettemin amuseert het best.

Daar komt bij dat de cd ook los van het verhaal goed te besluiteren is. Er zit zoveel plezier en levenslust in de muziek van Offenbach, daar heb je geen tekst bij nodig. En als je dan wel de moeite neemt het verhaal te volgen, kun je genieten van de wijze waarop de componist met ironie strooit. Niets is bij hem serieus.

De vele rollen zijn goed bezet. Ik zou er zelf de voorkeur aan geven wat meer Franstalige zangers te zoeken, omdat dat de dialogen en de zang toch net wat scherper maakt, maar met de vele Britten van Opera Rara kan het ook.

Zingen kunnen ze in elk geval. Prachtig is Toby Spence in de titelrol. Hij heeft een heerlijke stem, waarmee hij gemakkelijk naar de hoogte reikt. Hij weet ook goed het jonge karakter van zijn rol neer te zetten. Daarbij hoor je de aanstekelijke cadans van Offenbachs muziek terug in zijn zang.

Thora Einarsdottir zingt een heldere, innemende Mimi en Mark Le Brocq zingt op een leuke, burleske manier zijn rol van Binet. De vele anderen mogen er eveneens wezen.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Fabio Luisi wordt vaste gastdirigent bij Met

Volgend artikel

Kaufmann bejubeld in New York

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.