Buitenlands nieuwsNieuws

BBC zet opera in de kijker

De BBC heeft haar grootste serie operaprogramma’s ooit gelanceerd. De komende tijd zullen diverse BBC-kanalen tal van documentaires en andere programma’s over het genre laten zien. Dat bericht The Guardian.

Volgens Jan Younghusband, de nieuwe editor van muziek en evenementen bij de BBC, is de reeks programma’s de ‘grootste viering van het genre ooit’. ,,Ik werk mijn hele leven al in de televisiewereld, maar ik heb nog nooit zoveel opera in één reeks gezien”, zegt ze tegen The Guardian. ,,Het is een ongelofelijke verzamelijk van originele programma’s.”

De diverse operaprogramma’s zullen uitgezonden worden op BBC2 en BBC4 en verder op de radiokanalen 2 en 3. Er zijn onder meer een driedelige serie over Italiaanse opera, met dirigent Antonio Pappano als presentator, een documentaire over de banden tussen Wagner en de nazi’s en een film die Danielle de Niese bij haar debuut als Susanna in Le nozze di Figaro in New York volgt.

Rolando Villazón legt uit wat een goede tenor is, Dama Kiri Te Kanawa doet hetzelfde over sopranen, en er zijn nog tal van programma’s. Ook worden er volledige opera’s uitgezongen.

Het ‘offensief’ om opera onder de aandacht van het grote publiek te brengen, is nog maar het begin. De BBC wil zich voor langere tijd toewijden aan opera, aldus Younghusband. ,,Ik wil dat het populair wordt. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen de kunstvorm zien waar ik zo van houd.”

Vorig artikel

Altre Stelle blijft verstoken van drama

Volgend artikel

Club Opera van start met Elektra/Erwartung

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Leen
    15 mei 2010 at 10:52
  2. Laura
    25 mei 2010 at 01:44

    Ik heb eigenlijk nu voor het eerst echt plezier van het uitbreiden van het digitale zenderpakket! De eerste aflevering van Opera Italia, de documentaire waarin Pappano in drie afleveringen de geschiedenis van de Italiaans(talig)e opera langsloopt heeft me ontzettend geboeid. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, en je snapt onmiddellijk waarom toch niet de minste zangers hun deelname hebben verleend aan het programma. En dan te bedenken dat Stephen Fry zich morgen op Wagner gaat storten, we Danielle de Niese overmorgen kunnen volgen tijdens haar voorbereidingen voor Le Nozze in NY, we deze week ook nog de Nozze van McVicar in London voorgeschoteld krijgen en het zo maar doorgaat de komende tijd … geweldig!