CD-recensies

Henschel zingt fraai Korngold-repertoire

Dietrich Henschel staat momenteel in Amsterdam op de planken in de titelrol van de nieuwe opera Orest. Voor wie gecharmeerd raakt en meer wil horen: in 2002 nam de Duitse bariton een bijzonder fraaie verzameling liederen van Korngold op. Zeker aan te raden.

Zijn allereerste lied schreef Erich Wolfgang Korngold toen hij zeven jaar oud was. En op zijn veertiende had hij al een liederencyclus gecomponeerd. Het waren twaalf liederen met teksten van Von Einem, bedoeld als een verjaardagscadeau voor zijn vader. Het geheel kreeg de titel So Gott und Papa will.

Wie van de twee niet meewerkte, weten we niet (al is papa Korngold het meest voor de hand liggend), maar de cyclus werd nooit uitgegeven. Slechts drie van die liederen werden ooit een deel van Korngolds opus 9.

Pianist Helmut Deutsch reconstrueerde de oorspronkelijke cyclus en Dietrich Henschel nam het samen met hem op (HMC 901780). Ik ben er beiden uiterst dankbaar voor. Alleen al om die liederen moet u die cd kopen (mits u natuurlijk geen liedliefhebber bent). Maar er zijn nog meer premières, zoal bijvoorbeeld een uiterst vermakelijke ode aan… de ganzenlever.

Henschel behoort tot de meest getalenteerde jonge baritons. Zijn stem is mooi en warm en zijn techniek en voordracht zijn voortreffelijk. Helaas is zijn dictie soms te nadrukkelijk en zingt hij zeer netjes. Wat meer erotiek (luister naar Bo Skovhus op Sony) zou zeker de vroege liederen van Korngold goed doen.

Daartegenover staat de werkelijk sublieme uitvoering van ‘Sonett für Wien’, Korngolds laatste lied en een liefdesverklaring aan de stad die hem uitspuugde.

HMC 901780

Vorig artikel

Nieuw boek over opera en emotie

Volgend artikel

Stotijn zingt Das Lied von der Erde

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski