Home » CD-recensies

Davis zet hartroerende Bliss op cd

21 april 2016 1 reactie

door

Bij het beluisteren van deze Chandos-cd met koorwerken van Sir Arthur Bliss moest ik denken aan War – there is no word more cruel, een gedicht van de Russische dichter Aleksandr Tvardovsky. Oorlog is gruwelijk en dat mogen we nooit vergeten.

BlissDe Britse componist Arthur Bliss droeg zowel Morning heroes als Hymn to Apollo op aan zijn jongere broer Kennard, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven liet. Morning heroes is een symfonie voor verteller, koor en orkest, in 1930 gecomponeerd in opdracht van het Norfolk & Norwich Festival. Hymn to Apollo stamt uit 1926.

Beide werken stralen immens veel verdriet, angst en woede uit. Voor beide werken heeft Bliss gebruikgemaakt van gedichten van twee vertegenwoordigers van de zogenoemde ‘war poets’-generatie: Wilfred Owen en Robert Nichols. Voor Morning Heroes – in feite gewoon een requiem – heeft Bliss ook nog fragmenten uit de Ilias van Homerus en een gedicht van Walt Whitman gebruikt.

De twee werken zijn voor mij nieuw. Ze worden niet vaak uitgevoerd. Jammer, want beide composities zijn stervensmooi. En zeer aangrijpend.

De uitvoering van het BBC Symphony Orchestra en het BBC Symphony Chorus onder Sir Andrew Davis is zonder meer prachtig. Verteller Samuel West draagt het uit de Ilias afkomstige afscheid van Hektor en Andromache voor zoals alleen Engelsen dat kunnen. Onderkoeld en intussen zeer hartroerend.

Morning heroes & Hymn to Apollo
Arthur Bliss

Uitgevoerd door: BBC Symphony Orchestra en BBC Symphony Chorus onder leiding van Sir Andrew Davis.
Solisten: Samuel West (verteller).
Uitgever: Chandos (CHSA 5159)

1 reactie »

  • Maarten-Jan Dongelmans zei:

    Dank Basia, je hebt me weer heel nieuwsgierig gemaakt.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.