CD-recensies

Appl eert Heinrich Heine met nieuwe cd

Alles draait om Heinrich Heine op de nieuwe cd Stunden, Tage, Ewigkeiten van de Duitse bariton Benjamin Appl en de Zuid-Afrikaanse pianist James Baillieu. De jonge Appl bewijst een voorbeeldig tekstinterpreet te zijn.

ApplSoms, heel soms kunnen de woorden van liederen belangrijker lijken dan de muziek. Zeker als je één van de grootste dichters als uitgangspunt van je recital neemt en je de repertoirekeuze daar volledig naar schikt. De luisteraar zal dan sneller dan gewoonlijk naar de liedteksten grijpen en ze met veel meer aandacht lezen. En toch: in mijn ogen heb je als zanger dan de plicht om mensen te laten weten en beleven wat de muziek met de woorden kan doen. Hoe de woorden erdoor verrijkt kunnen worden.

Wie zijn cd Stunden, Tage, Ewigkeiten noemt, laadt verplichtingen op zich op en die neemt Benjamin Appl zeer serieus. Hij zingt onder meer Dichterliebe van Schumann en liederen uit Schwanengesang van Schubert. Die liederen kunnen we allemaal dromen. De interpretatie door Appl is buitengewoon fraai, maar mijn hart gaat er toch niet sneller door kloppen.

Naast Schumann, Schubert, Felix en Fanny Mendelssohn en Grieg buigt Appl zich ook over de zelden uitgevoerde Heine-liederen van Anton Rubinstein. ‘Der Asra’ kende ik van de pianobewering van Liszt, maar het is mijn eerste kennismaking met de gezongen versie. Het lied over de rijke sultansdochter en de op haar verliefde jonge slaaf is schrijnend in zijn eenvoud. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn ogen licht vochtig werden en dat is natuurlijk een heel goed teken.

Appl beschikt over een onwaarschijnlijk mooi timbre, waar je meteen verliefd op wordt. Zijn tekstbeheersing is voorbeeldig; ieder woord is duidelijk verstaanbaar, maar zonder te overheersen.

James Baillieu toont zich een gelijkwaardige partner. Hoe mooi zijn touché is, hoor je in ‘Du bist wie eine Blume’ van Rubinstein. Chapeau!

Hieronder de trailer van het album:

Vorig artikel

Bieito ensceneert La Juive in München

Volgend artikel

De Ring in Berlijn: Das Rheingold

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    5 juli 2016 at 13:57

    Jouw recensie maakt me heel nieuwsgierig Basia.
    Wie meer Heine teksten wil horen maar dan getoonzet door Nederlanders vind bij bariton Marcus Pantus beslist het nodige naar zijn of haar gading. Diens 3 cd album ‘Harry: Heine in Holland’ is zeer de moeite waard.