CD-recensies

Cd-zomer: Röschmann zingt Mozart

Iedere zomer eindigt de Place de l’Opera-redactie het operaseizoen met een berg onbesproken cd’s. In de serie ‘Cd-zomer’ plukken we iedere donderdag een genegeerd soloalbum uit de stapel. In aflevering 2: Mozart-aria’s uit de mond van Mozart-specialiste Dorothea Röschmann.

De cd in één zin

Sopraan Dorothea Röschmann zingt acht Mozart-aria’s, begeleid door het Swedish Radio Symphony Orchestra onder Daniel Harding. (Sony Classical 88875061262)

Hebben we inderdaad wat gemist?

Ja. Dorothea Röschmann is al twee decennia lang een grote naam op het operatoneel, maar is zich pas sinds kort gaan profileren met solo-cd’s. Gezien haar staat van dienst mogen die niet gemist worden. Zeker niet als ze Mozart zingt; het kloppende hart van haar glansrijke carrière.

Röschmann - Mozart Arias Op de cd Mozart Arias zingt de Duitse sopraan aria’s uit Idomeneo, La clemenza di Tito, Le nozze di Figaro en Don Giovanni. Ook vertolkt ze de concertaria ‘Bella mia fiamma, addio’.

Plussen en minnen

+ Recente recensies omschrijven Dorothea Röschmann als in de bloei van haar vocale leven: na ruim twintig jaar op het operatoneel heeft haar stem een prachtige piek bereikt. Deze cd onderstreept die waarneming. Haar stem is vol en rijp – een lust voor het oor – en haar zang ademt volop vertrouwen. Ze is meester over haar instrument en zet dat om in trefzekere frases.

+ Het is te merken dat Röschmann volledig thuis is in het repertoire en idioom van Mozart. Mozart is haar grote liefde. Vanwege hem ging ze opera zingen en met hem vierde ze in 1995 haar eerste grote succes (Susanna in Le nozze di Figaro bij de Salzburger Festspiele). Nog altijd domineert Mozart haar agenda. Op dit album hoor je dus een echte specialiste aan het werk.

Hoe mooi Röschmann Mozarts noten ook tot klinken bent, goed verstaanbaar zijn de aria’s doorgaans niet. Vooral in de hoogte verwatert haar dictie tot een paar onbestemde klinkerklanken.

+ De begeleiding van het Swedish Radio Symphony Orchestra en de directie van Daniel Harding zijn een aangename verrassing. Orkest en dirigent brengen op energieke wijze de vele gevoelens uit Mozarts muziek voor het voetlicht. Met vlotte tempi en lichte articulaties slaan ze voortdurend de spijker op de kop.

Acht tracknummers en 56 minuten totale speeltijd zijn vrij karig voor een solo-cd. Er had van mij wel meer op mogen staan.

Zomertip

Het regent normaliter Figaro’s en Don Giovanni’s tijdens Dorothea Röschmanns seizoenen, maar deze zomer doet ze even heel wat anders. In Schloss Grafenegg in Oostenrijk zingt ze de rol van Hanna Glawari in de operette Die lustige Witwe van Franz Lehár. Er is één uitvoering, op zaterdag 13 augustus. Zie voor meer informatie de website van Grafenegg.

Slotnoot

Röschmann heeft de smaak van het opnemen te pakken. Vrijwel gelijktijdig met haar Mozart-album verscheen bij Decca een cd met Liederkreis en Frauenliebe und -leben van Schumann en de Sieben frühe Lieder van Berg. Pianiste Mitsuko Uchida begeleidt haar. Een luistertip voor alle liefhebbers van Röschmanns geluid!

Vorig artikel

De agenda van: Rosanne van Sandwijk

Volgend artikel

Opera in de media: week 31

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Susan
    29 juli 2016 at 19:18

    Een van mij favoriete gravinnen (Nozze). Niemand kan zo mooi ‘lijden’ als deze dame!

  2. Maarten-Jan Dongelmans
    29 juli 2016 at 22:49

    De combinatie Daniel Harding/Swedish Radio Symphony Orchestra bleek ook onlangs nog ijzersterk op de cd met Brahms’ Eerste pianoconcert (solist: Paul Lewis). Uitgave: Harmonia Mundi. Zie ook dg.nl/luistermee.