Binnenkort

Opera in de media: week 31

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 31 (30 juli – 5 augustus 2016) onder meer aandacht voor Berlioz in de BBC Proms, Nina Stemme in Verbier en Plácido Domingo als Germont in Orange.

Video

Kate Lindsey. (© Dario Acosta)
Kate Lindsey. (© Dario Acosta)

Ariadne op Mezzo
Binnenkort als première bij de Nederlandse Reisopera en in 2013 opgevoerd tijdens het Glyndebourne Festival: Ariadne auf Naxos van Richard Strauss. Bij Mezzo is de Glyndebourne-opname te zien, met in de hoofdrollen Thomas Allen, Soile Isokoski, Kate Lindsey en Laura Claycomb. De productie werd geregisseerd door Katharina Thoma. Dirigent Vladimir Jurowski leidde het London Philharmonic Orchestra.
Mezzo: woensdag 3 augustus om 20.30 u.

Traviata vanuit Orange
De regie van La traviata van Verdi die Louis Desire maakte voor het Théâtre antique d’Orange is als livestream te zien op Culturebox. In de hoofdrollen ziet u Ermonela Jaho als Violetta, Francesco Meli als Alfredo Germont en Plácido Domingo als Giorgio Germont. Daniele Rustioni leidt het orkest. Ook op Medici.tv is de uitvoering live te zien.
Culturebox: woensdag 3 augustus om 21.25 u.

Nina als Isolde
Deze weken zendt Medici.tv enkele concerten van het Verbier Festival uit. Daaronder het optreden van sopraan Nina Stemme met het Verbier Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer. Op de lessenaars staat muziek van Wagner, met als vocaal onderdeel Isoldes Liebestod. Nina Stemme zal in oktober het bioscoopseizoen van de Metropolitan Opera in New York openen met Tristan und Isolde. Ze staat dan naast Stuart Skelton als Tristan.
Medici.tv: donderdag 4 augustus om 19.00 u.

Audio

Max Emanuel Cencic. (© Julian Laidig)
Max Emanuel Cencic. (© Julian Laidig)

Hasse in de Matinee
De opera Siroe, Re di Persia van Hasse werd in oktober vorig jaar uitgevoerd in de NTR ZaterdagMatinee. Dit weekend wordt de uitzending herhaald. U hoort onder anderen countertenor Max Emanuel Cencic en sopraan Julia Lezhneva bij het ensemble Armonia Atenea onder leiding van George Petrou.
NPO Radio 4: zaterdag 30 juli om 14.00 u.

Sir John brengt Berlioz
Het twintigste Promconcert van dit seizoen wordt verzorgd door Sir John Eliot Gardiner met zijn Monteverdi Choir en het Orchestre Revolutionnaire et Romantique. Samen met drie solisten brengen zij Berlioz’ Roméo et Juliette. De solisten zijn mezzosopraan Julie Boulianne, tenor Jean-Paul Fouchecourt en bas Laurent Naouri. Op zondag 31 juli is het concert te zien op BBC 4 (tv) om 20.00 uur.
BBC Radio 3: zaterdag 30 juli om 20.30 u.

Holländer in Bayreuth
In het Zomeravondconcert van maandag is een opname te horen die twee dagen eerder werd gemaakt op de Bayreuther Festspiele. Het Bayreuth Festival Orchester onder leiding van Axel Kober voerde Wagners Der fliegende Holländer uit met als solisten onder anderen Peter Rose als Daland, Ricarda Merbeth als Senta en Thomas J. Mayer als de Holländer.
NPO Radio 4: maandag 1 augustus om 20.00 u.

Charles Dutoit. (© Robert Taylor)
Charles Dutoit. (© Robert Taylor)

Blauwbaard in de Proms
De BBC-radio zendt vrijwel alles van de BBC Proms live uit. Op woensdagavond kunt u luisteren naar Hertog Blauwbaards burcht van Bartók. In de rollen van Judith en de hertog hoort u mezzosopraan Ildikó Komlósi en bas John Relyea. Het Royal Philharmonic Orchestra staat onder leiding van Charles Dutoit. Voor de pauze begeleidt het orkest cellist Alban Gerhardt in het celloconcert van Bartók.
BBC radio 3: woensdag 3 augustus om 20.30 u.

Weektip

Andere Meistersinger
De geplande vertoning van Die Meistersinger von Nürnberg voor het operahuis in München gaat niet door en daarmee vervalt ook de stream op Staatsoper.tv. De Bayerische Staatsoper heeft dat besloten, omdat het evenement samenvalt met de herdenking van de slachtoffers van de recente aanslagen in Duitsland. De Meistersinger-enscenering die David Alden maakte voor De Nationale Opera is integraal te vinden op YouTube. In de hoofdrollen zingen onder anderen Alastair Miles en Thomas Oliemans. Marc Albrecht leidde het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

Cd-zomer: Röschmann zingt Mozart

Volgend artikel

DNOA en NJO spelen kameropera Kulenty

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.