CD-recensies

Crowe en Berger zingen lieflijke duetten

Sopraan Lucy Crowe en bariton William Berger hebben de handen ineengeslagen voor een cd vol duetten. Het is een originele plaat te midden van het grote aantal solo-cd’s dat uitgebracht wordt.

Waarom gebeurt het niet vaker? Waarom solitair de wDuetereld veroveren als je het ook samen kunt doen? Met zijn tweeën de bühne op of de studio in en dan lekker duetten? Twee stemmen die elkaar opzoeken, elkaar ondersteunen, in elkaar overgaan, af en toe een eigen weg inslaan om dan terug te keren naar het volmaakte unisono. Noem het een ouderwets huwelijk. Of gewoon een vriendschap. En het gekke is: ook de luisteraar kan er dubbel plezier aan beleven.

Het gaat helemaal op voor deze heerlijke cd met duetten van Schumann, Mendelssohn en Cornelius. Het recital begint met een door bariton William Berger zeer fraai gezongen ‘Dein Angesicht’ van Schumann; een mooie en warme binnenkomer. Daarna komt sopraan Lucy Crowe erbij en kan het feest beginnen.

De zes duetten van Peter Cornelius behoren misschien niet tot het hoogste wat de liedkunst heeft voortgebracht, maar aangenaam zijn ze wel. Denk aan de bloemenvelden in ‘Im wunderschönen Monat Mai’. Denk ook aan een schilderij met alleen maar pasteltinten: zacht en lief.

Dat is tegelijkertijd mijn (enige!) bezwaar: de cd is té lieflijk. Wat meer afwisseling in het gezongen repertoire was niet overbodig geweest, want zo duurt een uur een beetje lang.

Voor de uitvoerders niets dan lof: Lucy Crowe, William Berger en pianist Iain Burnside vormen een echte poëtische eenheid.

Vorig artikel

Weekend Opera Utrecht brengt Onjegin

Volgend artikel

Opera van het Jaar 2016: Ariadne auf Naxos

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski