FeaturedNieuwsRedactioneel

In de zalen: Festival O. en premières

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera- en vocale concertagenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze volle week begint in Rotterdam Festival O. vinden de wereldpremière van MARS in het Muziekgebouw aan ’t IJ , de première van Brittens A midsummer night’ dream bij Opera Zuid  in Eindhoven plaats, zijn er veel recitals in het Internationaal Lied Festival Zeist , gaat twee maal Verdi’s Requiem, twee keer Anna Bolena bij De Nationale Opera en is er de allerlaatste laatste kans om Fidelio van Opera Compact te zien. Kortom, heel veel moois en voor ieder wat wils.

Repetitie foto A midsummer night’ dream met Jan Wouters als Oberon en Kristina Bitenc als Tatiana. Foto: Bjorn Frins

Bij Opera Zuid gaat op vrijdag 20 mei A midsummer night’s dream van Benjamin Britten in première in een nieuwe productie van Ola Mafaalani. De première is in Parktheater Eindhoven en daarna is er een tournee tot en met 21 juni 2022. Karel Deseure dirigeert. Solisten in de grote cast zijn onder meer Kristina Bitenc, Dreya Weber, Eva Kroon, Marc Pantus, Quirijn de Lang en Liesbeth Devos.

Van Anna Bolena van Donizetti onder leiding van Enrique Mazzola, dé belcanto specialist van dit moment, met het Nederlands Kamerorkest en met de overweldigende sopraan  Marina Rebeka in de titelrol zijn er  deze week twee voorstellingen te zien in De Nationale Opera , op 18 en 21 mei.

Het Internationaal Lied Festival Zeist draait op volle toeren. Deze week kunt onder meer, als u heel snel bent, op 18 mei ’s middags nog naar een masterclass door Elly Ameling maar u kunt ook op 20 mei naar twee sessies met dé grande dame van het lied .

Elly Ameling. Foto: ©Frank Ruiter

Bariton Maarten Koningsberger geeft samen met pianist Bas Verheijden op donderdag 19 mei een openbare masterclass voor gevorderde amateurzangers, Robert Holl geeft ook op 19 mei een masterclass voor lied duo’s en de beroemde bariton Roderick Williams geeft met pianist Iain Burnside een recital op 19 mei waarin Die schöne Magalone van Johannes Brahms wordt uitgevoerd. Als extra bijzonderheid zal Thomas Beijer, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022, de verteller zijn in dit recital. Iain Burnside is ook de pianist in het concert op 21 mei, waarin hij een keur aan zangers zal begeleiden in het programma ‘Auf Flügeln des gesanges’ met ondermeer de Liebesliederwalzer van Brahms.De meeste concerten vinden plaats in de Grote Kerkzaal  van de Evangelische Broedergemeente, maar er zijn ook concerten en masterclasses op diverse andere locaties in Zeist.

Het spannende en vernieuwende Festival O. gaat op 21 mei in Rotterdam van start. Maar liefst 90 voorstellingen, op 30 verschillende locaties en dat allemaal in 10 dagen! Van 20 tot en met 29 mei in Rotterdam. Festival O. (de vernieuwde versie van de voormalige ‘Operadagen Rotterdam’) brengt wereldpremières, werk in wording, bekende- en minder bekende artiesten, voorstellingen die bovenal relevant en actueel zijn.

The world’s wife. ©Nichon Gierum

Het O. Festival wordt geopend op vrijdag 20 mei in de TR Schouwburg, met The world’s wife. Het Ragazze Quartet en transgender zangeres Lucia Lucas, maakten een voorstelling waarvoor de gedichten en personages uit The World’s Wife, de bundel van Carol Ann Duffy (Hofdichter Verenigd Koninkrijk) de basis vormden. Lucia Lucas haalde recentelijk de wereldpers met de aankondiging dat zij als eerste transgender zangeres op zal treden als Angelotti in Tosca  in de Metropolitan Opera in New York. Place de l’Opera zal de komende 10 dagen regelmatig verslag doen van Festival O. met verrassende bijdragen van ondermeer Flavia Faas.

Giuseppe Verdi.

Verdi’s inmense Messa da requiem wordt deze week twee keer opgevoerd in Den Haag. Chef-dirigent Anja Bihlmaier dirigeert de Messa da Requiem van Giuseppe Verdi met het Residentie Orkest. Solisten zijn sopraan Guanqun Yu, mezzosopraan Oksana Volkova, tenor Yosep Kang en bas Milan Siljanov. Er zijn twee uitvoeringen op vrijdag 20 mei, 20.00 uur & zo 22 mei, 14.15 uur, in Amare, Den Haag.

En dan is er nog de wereldpremière van MARS,  op  19 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Klangforum Wien. Foto: Tina Herzl

Klangforum Wien brengt dit nieuwe multimediale werk van componist Jennifer Walshe. De voorstelling draait om technologie, Silicon Valley, kapitalisme, de klimaatcatastrofe en onze plaats in het universum. Delyana Lazarova dirigeert, Loré Lixenberg en Elaine Mitchener soleren. Er is voorafgaand aan de wereldpremière een openbare repetitie. Om 11.30 uur is er een inleidend gesprek door Thea Derks met de componist Jennifer Walshe en aansluitend is er de repetitie van 12.00 tot 13.00. De voorstelling ’s avonds wordt ook voorafgegaan door een inleiding om 19.30 uur en de aanvang van de première is om 20.15 uur.

De laastste kans

Fidelio door Opera Compact is nog te zien op 21 mei in het Toon Hermans Theater in Sittard-Geleen.

Verder kijken, lezen en luisteren

Een voorproefje op A midsummer night’s dream van Opera Zuid

Anna Bolena door Marina Rebeka

Maak kennis met Lucia Lucas

Roderick Williams en Iain Burnside namen samen Schuberts Schwanengesang op

Bo van der Meulen over Elly Ameling met Hans Hafmans

Franz Straatman keek vooruit op het Internationaal Lied Festival Zeist

Alle informatie over locaties, data en kaarten kunt u vinden in de Agenda van Place de l’Opera.

Vorig artikel

Luik presenteert opwindend nieuw seizoen

Volgend artikel

Frans recital Dain en Armstrong in Zeist

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen