CD-recensies

Cd-zomer: Topcast herstelt Ottone in ere

Iedere zomer eindigt de Place de l’Opera-redactie het operaseizoen met een berg onbesproken cd’s. In de serie ‘Cd-zomer’ plukken we iedere donderdag een genegeerd album uit de stapel. In aflevering 1: Ottone van Händel.

De cd in één zin

Il Pomo d’Oro en een cast van barokspecialisten brengen een volledige opname van Händels weinig bekende opera Ottone. (Decca 0289 483 1814 8)

Hebben we inderdaad wat gemist?

De opname is nog niet zo lang uit, dus echt gemist hebben we ‘m niet, maar het is zonder meer een album dat vermeld moet worden op een operasite als deze. Niet zozeer vanwege de plot – een fantasievol verhaal rond het historische huwelijk tussen keizer Otto II en de Byzantijnse prinses Theophanu – maar wel vanwege de muziek.

Plussen en minnen

+ Händel schreef ruim veertig opera’s in zijn glansrijke carrière. Vele daarvan konden, hoe succesvol ze ook in Händels dagen waren, niet repertoire houden. Ottone valt in die categorie. Dank aan Decca dat het de opera met deze gloednieuwe opname terug in de spotlights zet, want het werk is top.

+ De plot mag dan tamelijk bizar zijn (soms tegen het lachwekkende aan), de muziek is schitterend. Händel componeerde een prachtstuk, met voor mij als hoogtepunt het eenvoudige maar zeer schone ‘Falsa immagine’.

+ Barokensemble Il Pomo d’Oro heeft zich de afgelopen jaren ruimschoots bewezen en geeft zijn verworven status met deze registratie nog wat extra glans. Onder chef George Petrou klinkt de opera subliem: zeer licht en transparant. Beter kan ik me niet voorstellen.

+ Max Emanuel Cencic treedt in de voetsporen van de fameuze castraat Senesino en zingt de titelrol. Zijn uitzonderlijke countertenor mengt viriele kracht met sopraanhoogte, goed voor een enerverende vertolking. En wat ziet hij er altijd spectaculair uit op cd-covers!

+ De rest van de cast is eveneens voortreffelijk. Anna Starushkevych (Matilda) laat een weldadige warmte horen, veteraan Ann Hallenberg is onberispelijk als Gismonda en Lauren Snouffer (Teofane) demonstreert hoe heerlijk lijden kan klinken. Xavier Sabata is een vurige Adelberto en de stevige bas van Pavel Kudinov (Emireno) contrasteert mooi met de hoge stemmen om hem heen.

Zomertip

Voor een zomerse uitvoering van Ottone zijn we net te laat, tenzij u morgen nog naar het oosten van Frankrijk kunt rijden. Op vrijdag 7 juli geeft Il Pomo d’Oro namelijk een concertante uitvoering op het Festival International d’Opéra Baroque de Beaune. Daarna is het wachten tot 24 september, als het Theater an der Wien het barokensemble van Petrou en grotendeels dezelfde cast als op de opname te gast heeft voor wederom een concertante uitvoering.

De geïnteresseerden in de historische achtergrond van de opera kunnen terecht in het Vaticaan, waar de tombe van de op 28-jarige leeftijd overleden keizer Otto II zich bevindt.

Slotnoot

Rosa Mannion voerde de aria ‘Falsa immagine’ in 1997 uit in de Britse tv-film A Night With Handel. De aria werd gesitueerd in Londen. Hieronder de clip:

Vorig artikel

Aylin Sezer zingt eerste Violetta in Spanga

Volgend artikel

Aigul Akhmetshina wint Belvedere-concours

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    7 juli 2017 at 10:05

    Voor wie Rome te ver is: in Keulen (Sankt Pantaleon) ligt Otto’s vrouw keizerin Theophanu begraven.

  2. Pieter K. de Haan
    8 juli 2017 at 12:48

    Ann Hallenberg een veteraan? 50!