Buitenlands nieuwsNieuws

Aigul Akhmetshina wint Belvedere-concours

Aigul Akhmetshina heeft de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition 2017 gewonnen. De Russische mezzosopraan sleepte donderdagavond de hoofdprijs in de wacht tijdens het finaleconcert in de Helikon Opera in Moskou.

Van links naar rechts: Kang Wang, Aigul Akhmetshina en Mandla Mndebele. (© Helikon Opera)

Het Belvedere-concours vond voor het eerst in zijn geschiedenis plaats in Rusland. Van de 1.125 deelnemers aan de 70 kwalificatieronden mochten 163 zangers afreizen naar de Helikon Opera in Moskou voor de slotronden. Vijftien van hen haalden de finale. Daaronder vier Russische zangers. De Nederlandse deelnemers haalden de finale niet.

Winnares Aigul Akhmetshina zong in de finale ‘Nacquì all’affanno’ uit La Cenerentola van Rossini en haalde daarmee 7.000 euro binnen. Op plaats twee (3.500 euro) eindige de Australische tenor Kang Wang met een uitvoering van ‘Che gelida manina’ uit La bohème. De derde prijs (2.500 euro) ging naar bariton Mandla Mndebele uit Zuid-Afrika, die ‘È sogno… realtà’ uit Falstaff vertolkte.

De mediajury (1.500 euro) vond de Amerikaanse bariton John Brancy het beste talent van de avond, terwijl de meerderheid van het publiek viel voor de kunsten van Mandla Mndebele, die nog eens 2.000 euro bij zijn derde prijs mocht optellen.

Tijdens het Belvedere-concours worden altijd veel engagementen vergeven. Zo mag winnares Akhmetshina aantreden bij de Helikon Opera, wordt Kang Wang geëngageerd bij het Bolshoi Theater in Moskou en mag Mandla Mndebele komen zingen bij het Theater Erfurt.

Het finaleconcert van het Belvedere wordt op 9 juli om 21.00 uur uitgezonden op tvkultura.ru.

Hieronder een ouder fragment van de winnares: 

 

Vorig artikel

Cd-zomer: Topcast herstelt Ottone in ere

Volgend artikel

Opera in de media: week 28

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.