CD-recensies

Mingardo zingt warme Respighi-liederen

Wie Ottorino Respighi nog niet kent, heeft nu een prachtige kans om kennis met hem te maken. Het label Stradivarius heeft een kunstig album uitgebracht met liederen van de Italiaan, uitgevoerd door contra-alt Sara Mingardo. Warm en droevig.

Respighi is één van die componisten die meer verdient. Een componist wiens muziek te mooi is om nooit gespeeld te worden.

De Italiaan begon zijn muzikale carrière als (alt)violist, terwijl hij compositielessen volgde bij onder andere Nikolaj Rimski-Korsakov. Na twee jaar directeur te zijn geweest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome richtte hij zich in de laatste tien jaar van zijn leven volledig op het componeren. Hij schreef opera’s, balletten, orkestwerken en ook liederen.

Elf van die liederen heeft contra-alt Sara Mingardo op cd gezet, onder begeleiding van pianist Aldo Orvieto. Hoofdgerecht is ‘La sensitiva’, een ‘poema lirico’ van een half uur lang. Respighi weeft daarin kunstig menselijke gevoelens door een beschrijving van de seizoenen in de natuur. Zeer poëtisch, zeer beeldend.

Ook de andere liederen zitten vol gevoel, met prachtig kleurende melodieën en eenvoudige, ontroerende pianopartijen. Je hoort melancholie, verstild verdriet, passie, liefde… Opvaller is daarbij ‘Pietà ti prenda, mio Dio’, een bewerking van Bachs ‘Erbarme dich’ voor piano, zang en viool.

Sara Mingardo, één van de zeldzame contra-alten van dit moment, is naar mijn idee een zangeres bij uitstek voor deze liederen. Ze heeft een warme, donkere stem met een droevige tint, waar als vanzelf veel drama en gevoel uit spreekt. Zelfs met haar ontspannen, kalme manier van zingen maakt ze daardoor veel bij me los. Heerlijk om bij tot rust te komen.

Tip:
Wie meer wil horen van Respighi kan ook terecht bij Channel Classics Records. Dat label heeft drie volumes met liederen van Respighi uitgegeven, allen met de Nederlandse pianiste Reinild Mees.

Vorig artikel

Place de l'Opera vernieuwt nieuwsbrief

Volgend artikel

JT Bioscopen zenden Tosca uit Genua uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.