CD-recensies

Andris Nelsons leidt magistrale Brahms

Het Lucerne Festival vond in 2014 voor het eerst zonder Claudio Abbado plaats. De jonge Andris Nelsons trad in zijn voetsporen en stelde niet teleur. Zijn prachtige directie van repertoire van Johannes Brahms is nu beschikbaar op dvd en Blu-ray.

Brahms MingardoWat is de toegevoegde waarde van een dvd-opname van een klassieke concert? Je luistert immers met je oren? Close-ups kunnen soms behoorlijk storend zijn. En je op de dirigent concentreren behoort ook niet altijd tot de grootste genoegens. Want zeg zelf: hoeveel Bernsteins lopen er rond?

De nog maar 36 jaar oude Letse dirigent Andris Nelsons behoort tot de uitzonderingen: kijken naar zijn gezicht geeft je zo veel plezier dat je bij vlagen vergeet te luisteren. Bij wijze van spreken dan. Nelsons is iemand die de hele symfonie, inclusief alle aantekeningen, op zijn gezicht geprojecteerd lijkt te hebben. de vriendelijkheid waarmee hij de orkestleden toeknikt, maakt daarbij dat je van hem gaat houden.

Bij het begin van het concert had ik nog mijn bedenkingen. De eerste maten van de Serenade No. 2 van Brahms vond ik een beetje tam: ik miste de spanning die de opname van de Berliner Philharmoniker onder Claudio Abbado zo bijzonder maakte. Ik miste ook de milde lyriek en het dansante. Dus als het gezicht van Nelsons er niet bij was…

Maar hoe verder het concert vorderde, hoe beter het werd. Met als bekroning zowat de mooiste lezing van Brahms’ tweede symfonie, waarin Nelsons de melodielijnen tot het oneindige leek uit te spannen. Een ware sensatie.

Beide orkeststukken omlijstten Brahms’ magistrale Altrapsodie, met als soliste één van mijn geliefde mezzosopranen: Sara Mingardo. Ze begon een beetje schuchter en aarzelend, maar wist aan het eind de climax tot een absoluut maximum op te voeren. Wat een zangeres!

Zowel het koor van de Beierse radio (dirigent Gerald Hänsler) als het Lucerne Festival Orchestra is meer dan voortreffelijk. De orkestmusici verloochenen hun ‘Abbado-verleden’ niet, maar de aanwijzingen van de jonge dirigent lijken hen extra te inspireren. Ja, er zijn van die concerten die je ook moet zien.

Hieronder een trailer van de uitgave:

Vorig artikel

King Arthur uptempo in TivoliVredenburg

Volgend artikel

Altinoglu nieuwe muziekdirecteur de Munt

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. T.{.Zeven
    1 september 2015 at 21:41

    Nelson! Uit het hart gegrepen! En zoals Mingardo zingt, daar hou ik van! Ferrier begint inderdaad veel zekerder, een opname die ik me herinner van 40 jaar terug, en ik weet het NOG! Maar Chailly had ook een expressie! Ik heb hem vaak bezig gezien en ook op tv, ik zou zo onder hem kunnen spelen, die man heeft een fluidum, weergaloos en Nelson heeft iets soortgelijks!