Achtergrond

YouTube-portret: Daniela Dessì

De Italiaanse sopraan Daniela Dessì overleed op zaterdag 20 augustus aan de gevolgen van kanker, slechts 59 jaar oud. Meer dan drie decennia lang sierde ze het operatoneel, vooral als Verdi- en Puccini-vertolkster. Een herinnering in beeld van een grote zangeres. Met dank aan YouTube.

Daniela Dessì in 2009. (© Fidelio Artists)

Daniela Dessì werd op 14 mei 1957 geboren in Genua, Italië. Ze studeerde in Parma en Siena en debuteerde in 1979 in haar geboorteplaats als Serpina in Pergolesi’s La serva padrona.

In de eerste jaren van haar carrière zong ze verschillende komische rollen, maar richtte ze zich ook op vroege werken van barokcomponisten als Händel en Monteverdi.

Zeer belangrijk voor haar loopbaan waren haar optredens met Plácido Domingo in Verdi’s opera Otello. Hieronder een voorstelling uit 1994 waarin ze samen te zien waren. Ze zingen het duet uit de eerste akte.

Naast Desdemona in Ottelo zong Dessì nog vele andere Verdi-rollen. Bijvoorbeeld Elisabetta in Don Carlo. Hieronder zingt ze een duet uit die opera met Luciano Pavarotti in de hoofdrol. Het fragment komt uit 1992. Riccardo Muti staat op de bok.

In de loop der jaren bouwde Dessì een repertoire op van zo’n vijftig rollen, met het zwaartepunt op de rollen van Verdi en Puccini. Ze zong vrijwel alle beroemde heldinnen uit Puccini’s opera’s: Manon, Mimì, Tosca, Cio-Cio-San, Minnie en diverse anderen.

Hieronder drie Puccini-fragmenten. Allereerst ‘Sola, perduta, abbandonata’ uit Manon Lescaut, vervolgens het beroemde ‘Vissi d’arte’ uit Tosca en tot slot een fragment uit La fanciulla del West.

Dessì was getrouwd met tenor Fabio Armiliato. Het stel trad talloze malen samen op, dikwijls als liefdespaar in een Italiaanse opera. Daarom als afsluiting een duet van de twee. Het komt uit Norma van Bellini.

Vorig artikel

Don Giovanni biedt voor elk wat wils

Volgend artikel

Backstage bij de Summer School for Singers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. Basia Jaworski
  22 augustus 2016 at 12:47

  Daniela Dessì zoals bijna niemand haar kende: hier zingt zij Beim Schlafengehen van Strauss. In het Duits.

  https://www.youtube.com/watch?v=dr1sScd06dQ

  Slaap zacht, Daniela!

 2. kersten
  22 augustus 2016 at 14:00

  Daniela nam bij mij altijd een bijzondere plaats in onder de hedendaagse sopranen. Niet omdat zij zo leek op mijn charmante eerste schooljuf op wie ik natuurlijk zo verliefd was maar vanwege het naturel van haar zangkunst. Geen uiterlijk vertoon van de emotie, maar recht uit het hart, ingehouden via stem, mimiek en gestiek. Zoiets als innerlijke uitstraling en présence. Een prachtstem, in alle lagen scherp noch wollig, gehanteerd met een ragfijne techniek. Helaas heb ik haar alleen live mogen meemaken bij DNO, in Falstaff `93.

 3. Gatto Alvaro
  26 augustus 2016 at 15:22

  Coraggiosa, intelligente, sanguigna, temeraria e sempre pronta ad emozionare – mi mancherà tanto!

 4. Shirley Rosenhohn
  26 augustus 2016 at 18:42

  Una bellissima ed indimenticabile voce…per fortuna abbiamo gli incizioni per godere per ancora moltissimi anni!

  An extraordinarily beautiful voice that won’t be forgotten thanks to the recordings and existing footage this fantastic soprano left for us to enjoy for many years to come!

 5. Edgard Gysbrechts
  29 oktober 2016 at 12:23

  Deze “grote” dame zal praktisch NIET te vervangen zijn…
  Wat een enorm verlies voor de operawereld en dan vooral voor de achterblijvende Fabio Armiliato.

  Ik wens u heel veel sterkte toe, beste Fabio.

  Edgard Gysbrechts.