Achtergrond

Youtube-portret: Natalie Dessay

Natalie Dessay is één van de bekendste en meest geprezen coloratuursopranen van dit moment. Haar hoge noten en geraffineerde techniek zijn ongeëvenaard. Een portret in beeld van de Française. Met dank aan Youtube.

Dessay werd geboren in Lyon (1965) en groeide op in Bordeaux. In haar jeugd wilde ze graag balletdanseres en actrice worden. Tijdens haar acteerlessen ontdekte ze echter haar talent voor zang. Ze ging studeren aan het conservatorium van Bordeaux.

Al op het conservatorium bleek haar uitzonderlijke talent: ze rondde een programma waar normaliter vijf jaar voor stond in één jaar af. Op haar twintigste…

De sopraan zong kort in een operakoor in Toulouse. Na het winnen van een concours ging ze verder studeren bij de Opéra National de Paris, waar ze haar eerste grote opdrachten als soliste kreeg. Zo stond ze in 1992 op het toneel van de Opéra Bastille als Olympia in Les contes d’Hoffmann. Het betekende haar grote doorbraak.

Hieronder een klein fragment uit de beroemde aria van Olympia uit die productie uit 1992.

Twee jaar na haar succes in Parijs maakte Dessay haar debuut bij de Metropolitan Opera in New York in Arabella van Richard Strauss. Enkele jaren later zong ze er nog een Strauss-rol: Zerbinetta in Ariadne auf Naxos. Eén van de rollen waarin haar ongelofelijke coloratuurtalent volop zichtbaar werd.

Hieronder het eerste deel van de grootse aria ‘Grossmächtige Prinzessin’ uit Ariadne auf Naxos. Het fragment komt uit een productie van de Metropolitan Opera, 2003.

Dessay veroverde de wereldtonelen met haar hoogstaande zang. En dat doet ze nog steeds. Recentelijk boekte ze bijvoorbeeld veel succes als Marie in een productie van Donizetti’s La Fille du Régiment van regisseur Laurent Pelly. Hieronder een fragment uit die productie, opgenomen in 2007.

Gaandeweg haar carrière begon Dessay steeds meer dramatische rollen te zingen. Bijvoorbeeld de titelrol in Massenets Manon. Ze zong de partij voor het eerst in Genève in 2004.

Hieronder zingt ze de bekende aria ‘Adieu, notre petite table’ uit de Franse opera. Het fragment komt uit een productie uit Barcelona, 2007, die ook op dvd is verschenen.

Een andere dramatische rol die Dessay altijd al wilde zingen, is Lucia di Lammermoor van Donizetti. Hieronder zingt ze een deel van de waanzinscène van Lucia in een productie van de Metropolitan Opera, 2007.

Ook in het barokrepertoire is Dessay regelmatig actief. Hieronder zingt ze tijdens een opnamesessie de aria ‘Tu del ciel ministro elletto’ uit het oratorium Il Trionfo del Tempo e del Disinganno van Händel. Ze wordt begeleid door Le Concert D’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm, waar ze onlangs een album met Händel-aria’s mee heeft opgenomen.

Vorig artikel

Bonfadelli zingt een overtuigende Lucia

Volgend artikel

De Domingo-discografie: Rariteiten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.