Home » Achtergrond

YouTube-portret: Zomerspecial XL

8 augustus 2012 Geen reacties

Vrijwel iedere week brengt Place de l’Opera een overzicht van de carrière van een zanger of zangeres aan de hand van YouTube-filmpjes. Tegenwoordig staan er complete opera’s op YouTube en daarom vindt u in deze YouTube-portret Zomerspecial XL een aantal geselecteerde complete opera’s in verschillende variëteiten.

Still uit Peter Grimes

De clips op YouTube mochten aanvankelijk maximaal 10 minuten duren, voor de meeste opera-aria’s of liederen is dat voldoende. YouTube heeft de basistijd vergroot naar 15 minuten maar wie aan de voorwaarden voldoet mag zelfs bestanden tot maximaal 12 uur uploaden. Zo werden hele opera’s mogelijk.

Bij een gewoon YouTube-portret met vijf clips geeft dat zo’n 30 tot 45 minuten beeld en geluid. Als u alle clips hieronder afspeelt bent u voor precies 16,5 uur onder de pannen. Ideaal voor een regenachtige vakantiedag.
Er zijn veel opnamen van opera te vinden die bestaan uit geluid en daarover heen één foto of een serie, die steeds in beeld staan. Voor dit overzicht kozen we voor complete opera met beeld en geluid. Meestal redelijk van kwaliteit, soms historisch en dan wat grijs of krakerig. Om verschillende redenen kunnen beeld en geluid enigszins of sterk asynchroon zijn.

De opera Attila van Verdi ging in 1846 in première in La Fenice in Venetie. Deze opname is uit Milaan. In de Scala ziet u het eigen orkest onder leiding van Ricardo Muti, in de hoofdrollen stonden onder andere Cheryl Studer, Samuel Ramey, Giorgio Zancanaro, Kaludi Kaludov en Mario Luperi. De opname is uit 1991. De uploader zorgde bij zijn video zelfs voor een synopsis van de verschillende bedrijven.

De regie door Willy Decker van de opera La Traviata is al op veel plaatsen te zien geweest. In Salzburg waren het in 2005 sterren als Anna Netrebko, Rolando Villazón and Thomas Hampson die de hoofdrollen vervulden. Het orkest werd geleid door Carlo Rizzi. De opname is gemaakt door de Oostenrijkse omroep en van uitstekende kwaliteit. Onderin beeld staat een knop (cc) die de ondertiteling naar keuze uitschakelt of instelt op Engels of Russisch.

Ook ouder dan Verdi is te vinden. De uitvoering van Semele van Händel door het orkest ‘La Scintilla’ van de Oper Zürich werd gedirigeerd door William Christie en geregisseerd door Robert Carsen. Cecilia Bartoli zong de hoofdrol en andere rollen waren er voor Charles Workman en Birgit Remmert.

Niet eens onaardig van technische kwaliteit is de speciale studio-opname, zonder publiek, van de opera Peter Grimes. Componist Benjamin Britten stond zelf voor het London Symphony Orchestra en het Ambrosian Opera Chorus. Zijn Peter Pears zong de titelrol bij deze versie uit 1969. Heather Harper zong de rol van Ellen Orford, Elisabeth Bainbridge was Auntie en Robert Tear zong de rol van Rector.

In Valencia werd het vierde deel van de Ring des Nibelungen uitgevoerd, Götterdämmerung. Zelfs de ruim viereneenhalfuur is geen probleem voor YouTubeXL. In deze opname staat Zubin Mehta voor koor en orkest van la Generalitat Valenciana. Solisten onder andere Lance Ryan, Ralf Lukas, Matti Salminen en Jennifer Wilson.

Rimsky-Korsakovs De bruid van de Tsaar is in deze video gespeeld door acteurs en gezongen door leden van het Bolshoi-operagezelschap. Yevgeni Svetlanov had de muzikale leiding. De opera werd in 1966 verfilmd door Vladimir Gorikker. De ondertitels zijn in het Engels.

Naast opera is er ook liedkunst te vinden op YouTube. De legendarische bariton Hermann Prey is in deze tv-opname te horen, begeleid door Leonard Hokanson. De cyclus Die schöne Müllerin van Schubert wordt hier voorafgegaan door beelden van een gutbürgerliche watermolen.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.