Binnenkort

Orlando Festival start op 10 augustus

Op het randje van Nederland, in het Zuid-Limburgse Kerkrade, begint op 10 augustus het 31e Orlando Festival. Thema van dit jaar is ‘Unlimited’. Er zijn concerten met kamermuziek en masterclasses in de abdij van Rolduc, in de theaters van Heerlen en Kerkrade, maar wie echt ‘unlimited’ wil kan het openingsconcert bezoeken door gebruik te maken van een …stoeltjeslift.

Rolduc (foto: Uit in Limburg)

“Het is toch ons aller wens vrij te zijn en niet beperkt in onze muzikale mogelijkheden?”, zo verwijst de nieuwe artistiek leider Maarten Mostert naar het thema ‘Unlimites’. Het openingsconcert, op zaterdag 11 augustus, van het kamermuziekfestival vindt plaats op de top van de Wilhelminaberg in Landgraaf. Bezoekers kunnen de voormalige steenberg van de Staatsmijn Wilhelmina te voet bereiken of desgewenst per zespersoons stoeltjeslift van de kunstskibaan.

Andere concerten worden gegeven in het Openluchttheater Valkenburg, de Kerk-boekhandel Selexyz in Maastricht en het Cente Ceramique, ook in die stad.

Sopraan Miranda van Kralingen draagt in haar eentje niet alleen de masterclasses – haar begeleiding van jong talent is al een traditie in Kerkrade- maar ze is ook te horen bij een aantal concerten in de regio. De zangeres en artistiek leider van Opera Zuid geeft een aantal masterclasses in samenwerking met pianist Stefan Veselka.

Miranda van Kralingen (foto: Morten de Boer)

Ze is verder te horen in Heerlen op 12 augustus met ‘Melancholie, opus 13 voor sopraan en strijkkwartet’ van Hindemith, samen met het Cuarteto Quiroga. Een dag later zingt ze in Kerkrade ‘Siete Canciones Populares Españolas’ van Manuel de Falla. Daarbij wordt ze begeleid door Stefan Veselka op piano.

Tot de ‘nieuwe gasten’ van het Orlandofestival behoort het kwartet Zapp4. Op 16 augustus brengt Miranda van Kralingen in Heerlen songs van The Beatles en Joni Mitchell.

Het slotconcert van de masterclasses, waaraan bekende Opera Zuid-zangers als bariton Jacques de Faber en sopraan Saskia Voorbach deelnemen, wordt gegeven op zaterdag 18 augustus, ’s middags in Rolduc. Dezelfde avond treden Miranda van Kralingen en haar leerlingen op in het theater in Kerkrade.

De concerten zijn uiteraard te bezoeken maar ook de masterclasses zijn openbaar, evenals de repetities van de instrumentalisten die deelnemen aan het Orlando Festival. Voor alle informatie over het festival, dat duurt van 10 – 19 augustus, kunt u terecht op de website van de organisatie.

Het festival heeft ook een eigen YouTube-kanaal.

 

Vorig artikel

YouTube-portret: Zomerspecial XL

Volgend artikel

Dag van de Romantische muziek 2012

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.